Nagyvilág

Lövések a magyar-ukrán határon

Lángoló teherautóval próbáltak elmenekülni a cigarettacsempészek, miután rajtuk ütöttek az ukrán határőrök a magyar-ukrán zöldhatárnál.

Egy feltételezett cigarettacsempész meghalt, miközben három társával és a járművezetővel egy égő rakterű teherautóval menekültek el a határőrök elől. Az eset vasárnapra virradó éjjel történt az ungvári járásban, Eszeny és Tiszaásvány települések között.

Az ukrán határvadászok tetten értek egy társaságot, a határsávban éppen cigarettát pakoltak le egy GAZ-66-os teherautóról. A helyszínen két embert őrizetbe vettek, míg négy társuk felugrott a teherautó rakterébe, amely nagy sebességgel elindult.

A határőrök gumilövedékekkel tüzet nyitottak rájuk, ám a nagy teljesítményű jármű elhajtott a helyszínről, a katonai terepjárót is lesodorva az útról. Az ily módon mozgásképtelenné tett üldözők világító rakétákat lőttek fel, melyek egyike valószínűleg beeshetett a teherautóba, amelynek kigyulladt a raktere – áll a Csapi Határőrség hivatalos közleményében.

Nem sokkal később, a helyszíntől 10 kilométerre – Dimicső és Kisdobrony között – a közlekedésrendészet egyik járőre négy súlyosan sérült embert talált az országút mentén. Egyikük még a mentők kiérkezése előtt életét vesztette. Feltételezik, hogy ők a menekülő csempészek voltak, akik talán megpróbáltak kiugrálni a teljes sebességgel haladó, lángoló rakterű teherautóból. Ezt alátámasztani látszik, hogy szemtanúk a közeli Tiszaágtelek főutcáján is egy égő járművet láttak áthajtani.

Vasárnap a rendőrség a Csap és Ungvár között fekvő Téglás község egyik családi házának udvarán megtalálta a kiégett rakterű teherautót. A ház egyik melléképületéből 25 láda cigaretta is előkerült. A határ közelében őrizetbe vett csempészek és az út mentén talált, kórházba szállított sérültek kihallgatása még tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik