Nagyvilág

2013-ra húzódhatnak az IMF-tárgyalások

IMF_logo (imf)
IMF_logo (imf)

„Kemény dió lesz” a pénzügyi megállapodás megkötése a nemzetközi hitelezőkkel – írta a Wall Street Journal. A lap szerint a tárgyalások bőven áthúzódhatnak 2013-ra.

Valószínűleg legalább olyan kemény dió lesz a pénzügyi megállapodás megkötése a nemzetközi hitelezőkkel, mint a tárgyalások elkezdése – – írta a The Wall Street Journal. Az amerikai lap utalt a vitás kérdésekre, köztük arra, hogy az EU valószínűleg vagyonadó bevezetését kéri majd Orbán Viktortól, aki – fél szemmel a 2014-es választásokra pillantva – ezt határozottan elutasítja.

A túl sok politikai kockázat miatt a kormány valószínűleg húzódozni fog egy olyan, számára előnytelen egyezménytől, amely arra kényszerítheti, hogy felülvizsgálja jelképesnek szánt intézkedéseit. A lap szerint a tárgyalások bőven áthúzódhatnak 2013-ra.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval induló egyeztetésekről közölt beszámolót internetes kiadásában az ARD német közszolgálati műsorszóró társaság Tagesschau című híradója is. Christoph Peerenboom bécsi tudósító „Magyarország milliárdos segítséget remél az EU-tól és az IMF-től” című beszámolójában kiemelte, hogy Magyarország „hónapok óta küzd az államcsőd ellen”, az Orbán-kormány pedig „fogcsikorgatva” tett eleget az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeknek.

Hozzátette: Orbán Viktor számára „észrevehetően kényelmetlen, hogy országa sürgősen külső pénzügyi segítségre szorul”, és „semmiképpen sem akar kérelmezőként (…) és a pénzügyi mizéria felelőseként feltűnni”, ezért „máshol keresi” a problémák gyökerét, s az euróövezeti válságban találta meg a magyarországi gondok okát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik