Nagyvilág

54 ember halt szomjan a tengeren

Szomjan halt 54 ember, akik egy gumicsónakkal próbáltak Líbiából Olaszországba eljutni. A szerencsétlenségnek egyetlen túlélője van - közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR).

A súlyosan kiszáradt eritreai férfit a tunéziai parti őrség mentette ki a csónakot észlelő halászok bejelentése alapján. A férfi ENSZ-tisztviselőknek elmondta, hogy június utolsó napjaiban indult útnak Líbiából egy 55 fős, félig eritreaiakból álló csoport tagjaként. Már majdnem elérték Olaszország partjait, de a feltámadt ellenszél visszasodorta őket, s a gumicsónakból néhány nap után szökni kezdett a levegő.

A csoport ráadásul nem vitt magával elegendő ivóvizet, így az emberek hamarosan szenvedni kezdtek a kiszáradástól. Sokan tengervizet is ittak, ez azonban csak tovább rontotta az állapotukat – mondta el a túlélő.

Az eset nem egyedülálló, hasonló tragédiák sora történt az elmúlt években, több ezer olyan bevándorló halálát okozva, akik Észak-Afrikából indulva kicsiny, rossz állapotú és gyakran túlzsúfolt csónakokon próbálták meg elérni Európa déli partjait.

Az UNHCR ismeretei szerint csak idén mintegy 170, Líbiából Európába eljutni akaró ember vesztette életét a Földközi-tengeren. 2012 eleje óra mintegy 1300 embernek sikerült Olaszországba eljutni, további ezer bevándorlónak pedig Málta partjait sikerült elérnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik