Nagyvilág

Hitler személyesen járt közben egy zsidó életéért

Személyesen utasította Himmlert, hogy kíméljék meg egykori zsidó felettese életét. Később a védelmet visszavonták, és az egykori tisztet munkaszolgálatra vitték, de túlélte a háborút.

Egy Himmler kézjegyével ellátott levél szerint Adolf Hitler személyesen adott utasítást egy német zsidó védelmére, aki az első világháborúban felettes tisztje volt – írja a Haaretz. Az 1940 augusztusában kelt levél szerint a Führer személyes utasítása értelmében Ernst Hess zsidó származású személy életét meg kell kímélni, deportálni, zaklatni tilos.

Hess, aki többször kitüntetett háborús hősként fejezte be a világháborút, rövid ideig Hitler századparancsnoka volt Flandriában. A háború után bíróként tevékenykedett, amíg a faji törvények miatt 1936-ban állása elhagyására nem kényszerítették. Még ugyanebben az évben náci keretlegények verték össze a háza előtt.

Egy Hitlerhez eljuttatott kérelemben a megalázott egykori bíró úgy fogalmazott: „Lelki értelemben már halottak mindazok, akiket ma zsidónak bélyegezve általános megvetés bélyegez.” Hess családjával Észak-Olaszország németül beszélő régiójába költözött, de hamarosan visszatoloncolták Németországba, ahol tudomására hozták, hogy a Führer által adott védelmet visszavonták.

A háború hátralévő részét munkaszolgálaton töltötte, de túlélte. Ebben a cikk szerint nagy szerepe volt annak, hogy nem zsidó nőtt vett el feleségül. Nővére Auschwitzban halt meg, de édesanyjának sikerült Svájcba menekülnie.

Hess a háborút követően Németországban maradt, és hamarosan a szövetségi államvasutak hivatalának vezetője lett. 1983-ban halt meg. Lánya, a most 86 éves Ursula ma is Németországban él. A Jewish Voice from Germany című lapnak elmondta, apja többek között annak köszönhette az életét, hogy egy bajtársa később Hitler szárnysegédje lett, az ő befolyásával sikerült elkerülni, hogy a világháborús veteránt származása miatt meggyilkolják.

Ursula hozzátette, hogy édesapja elbeszélései alapján Hitler egy nagyon magának való figura volt, akinek egyáltalán nem voltak barátai a században.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik