Nagyvilág

Példátlan terrorellenes akció Londonban

London-rendorseg(960x640).png (london, rendőrség, )
London-rendorseg(960x640).png (london, rendőrség, )

Hat embert vettek őrizetbe a kommandósok. Néhány órával később rendőrök menekítették ki egy busz utasait Birminghamben, mert egy férfi gyanúsan viselkedett.

Terrorcselekmények előkészítésének gyanújával őrizetbe vettek hat embert csütörtökön Londonban. A nagyszabású akcióban a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres egységei vettek részt. Az egyik gyanúsítottat sokkolóval terítették le, állítólag nem lett komolyabb baja.

A legfiatalabb őrizetes 18, a legidősebb 29 éves. Az nem derült ki a rendőrség tájékoztatójából, hogy mire készültek. A Scotland Yard közleménye ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a rajtaütés nincs kapcsolatban a három hét múlva kezdődő londoni olimpiai játékokkal.

Néhány órával később felfegyverzett rendőri egységek evakuálták egy távolsági autóbusz 47 utasát Londontól északra, az egyik legforgalmasabb brit autópályán, miután hívás érkezett a helyi rendőrséghez, hogy az egyik utas gyanúsan viselkedik. Valamilyen folyadékot öntött egy tartályba, amely ezután füstölni kezdett.

Az autóbusz, amely Birmingham közelében járt, lehúzódott a leállósávba. A hatóságok az autópályát mindkét irányban lezárták, a busz körül háromszáz méteres kordont vontak, az úton feltorlódott autók utasait pedig felszólították arra, hogy húzzák fel az ablakokat és ne kapcsolják be a légkondicionáló berendezéseket. A helyszínre hatalmas erőkkel vonult ki a rendőrség és a tűzoltóság, nem sokkal később pedig a brit hadsereg vegyvédelmi ruhába öltözött szakértői is megjelentek, és megkezdték a jármű átvizsgálását.  Csütörtök délután azonban a rendőrség közölte, hogy a szakértők semmilyen veszélyes anyagot nem találtak, a hatóságok immár nem kezelik “gyanúsként” az incidenst és nem vettek őrizetbe senkit.

A rendőrség közölte azt is, hogy az őrizetbe vételek nyomán összesen nyolc londoni lakásban és egy üzlethelyiségben kezdődött házkutatás a 2000-ben kelt terrorizmusellenes törvény alapján.  Az akció kiterjedtségét jelzi, hogy az érintett ingatlanok London nyugati, északi és keleti negyedeiben vannak. Nem hivatalos értesülések szerint egy szélsőséges iszlám csoport brit célpontok ellen szőtt terrortámadási terveket, és a csütörtöki rendőri fellépés – amelyet hosszas felderítés előzött meg – ezzel volt összefüggésben.

Az biztos, hogy napokon belül London lesz a legveszélyesebb város a világon. A terroristák már most is egymásnak adják a kilincset a brit fővárosban. Az olimpia mellett egy esetleges terrorakció apropója lehet a ramadán és a 2005-ös londoni robbantások kapcsolata is. Ha kíváncsi a Hír24 összeállítására, kattintson a részletekért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik