Nagyvilág

London lesz a legveszélyesebb város a világon

A terroristák már most is egymásnak adják a kilincset a brit fővárosban. Apropó lehet a ramadán és a 2005-ös londoni robbantások kapcsolata is. Teljes biztonság nem létezik.

Valószínűleg a londoni lesz a leginkább terrorveszélyeztetett olimpia az 1972-es müncheni játékok óta. Az olimpiai rendezvények mindig kiemelt terrorveszélyeztetettségű eseménynek számítanak, ám London esetében számos körülmény adódik, ami többszörösére növeli a kockázatokat.

Talán a biztonsági kiadások is indokolják, miért a 2012-es olimpia lesz minden olimpiák legdrágábbika, 14,8 milliárd dolláros büdzséjével (a leginkább konkurens pekingi játékokról nem közöltek adatokat a kínai hatóságok). A brit titkosszolgálat, a hírszerzés, a rendőrség és a terrorelhárítás is csúcsra pörgetve dolgozik, gyakorlatozik, lassan évek óta, nyomatékosan erre a két hétre készülve. A brit főváros számára minden szempontból hatalmas veszteséget okozna egy sikeresen kivitelezett terrortámadás vagy támadássorozat.

Olimpiai eseményen elkövetett terrortámadás szimulációs gyakorlata Londonban idén februárban

A londoni olimpia története tragédiával kezdődött

Az al-Káida számára a nagy visszatérés lehetőségét nyújtaná egy, az ötkarikás játékok ellen elkövetett sikeres terrortámadás. Az olimpiai játékok elleni támadás ötlete általában is adja magát, ám London esetében több faktor is emeli a fenyegetettség fokát. Öngyilkos merénylők akciója vagy a városban elkövetett robbantások egyfajta „keretes szerkezetet” alakítanának ki, hiszen 2005. július 7-én, alig 24 órával azután, hogy London megkapta a rendezés jogát, a városban három metrószerelvényen és egy emeletes buszon robbantottak öngyilkos merénylők.

Az összehangolt támadások elkövetői akkor pakisztáni (és egy jamaikai) származású brit állampolgárok voltak, akik már az Egyesült Királyságban születtek. A hozzájuk hasonló belső fenyegetésre koncentrál most is elsősorban a hírszerzés. Ezt támasztja alá többek között az is, hogy míg a korábbi években az MI5 terrorelhárító tevékenységének 75 százaléka kötődött valamilyen módon Pakisztánhoz és Afganisztánhoz, ez az arány mára 50 százalék alá csökkent.

A ramadán is bezavar

„Az arab tavasz indirekt módon megerősítette az al-Káida pozícióját, és ezzel növelte a támadások lehetőségét is” – mondta Jonathan Evans, a brit elhárítás, az MI5 igazgatója egy múlt hét hétfői előadáson. A hírszerző és elhárító szervezet feje vélhetően arra gondolt, hogy a közel-keleti átalakulások által érintett arab országok egyikében sem jött még létre erős központi hatalom, ez pedig jócskán megkönnyíti a szélsőséges szervezet sejtjeinek működését és kiutazó ügynökök kiképzését. Evans szerint az olimpiai rendezvények helyszíne és Nagy-Britannia nem könnyű falat még a gyakorlott terroristák számára sem, ezt az elmúlt évek tapasztalata bizonyítja. Hozzátette ugyanakkor, hogy „garantált biztonság nem létezik”.

Szintén apropó a támadásokhoz, hogy 30 év után először esnek az olimpiai játékok a mohamedán szent hónap, a ramadán idejére, a tendenciák szerint pedig az ünnep alatt a terroraktivitás is jelentősen megnő. Szintén kiemelt célponttá teszi Londont, hogy az utóbbi években csak a brit főváros keleti részében – ahol a rendezvények többsége zajlik majd – több terrorizmussal gyanúsítható személyt, sejtet derítettek fel a brit hatóságok, mint amennyit az egész országban, vagy akár egész Európában. Pedig kevésbé fajsúlyos ügyek be sem kerülhettek, hiszen a rajtaütések sosem történhettek meg idő előtt, ezzel elvarratlan szálakat hagyva, vagy ütőkártyát adva a jogvédő szervezetek kezébe, hogy az elnyomó, erőszakos brit rendőrség képét erősítsék.

Mogadishu elbújhat

Már most viszonylag nagy az áthaladó terroristaforgalom a városban. Kelet-Londonban múlthét csütörtökön egy 18 és egy 32 éves férfit vett őrizetbe a Scotland Yard fegyveres rajtaütési csoportja terrorizmus gyanújával, pénteken pedig az ETA baszk terrorszervezet két, korábban már körözött és fogvatartott vezetőjét tartóztatták le a főváros nyugati részén.

Az elhárítás és a rendőrség már korábban többféle támadás forgatókönyvét felvázolta, ezek a sajtóban is szárnyra kaptak. Szóba került, hogy a mumbai merényletekhez hasonlóan érkezhetnek terroristák a Temzéről gumicsónakkal. Nem véletlen, hogy a folyó parti őrsége is tevékenyen rész vett februárban azon az átfogó riasztási gyakorlaton, melyen egy terrortámadás utáni krízishelyzetet szimuláltak, és elsősorban a mentési és rendvédelmi szervek közötti hatékony kommunikációt tesztelték.



A brit királyi tengerészgyalogság készül a Temzén az olimpiai játékok elleni lehetséges támadásokra

A mumbai példán kívül rendőrségi források már két évvel ezelőtt is hangsúlyozták, hogy sor kerülhet többhullámos támadásokra is: az első csapás szerepe csupán elterelés lenne, melynek célja, hogy a helyszínre siető mentő- és rendőri egységeket egy helyre koncentrálva gond nélkül intézhessenek támadást egy másik helyen. A találgatásokra  Jonathan Evans úgy reagált, „az a kutya harap meg a legkönnyebben, amelyet nem veszel észre”, utalva ezzel arra, hogy az elhárítás szinte mindenre felkészült, azonban a terroristák is előállhatnak újfajta, váratlan módszerekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik