Nagyvilág

Légkondi miatt halt meg egy másfél éves gyerek

hőmérő (hőmérő, )
hőmérő (hőmérő, )

Nem bírta a szíve azt a hősokkot, melyet a szabadtéri kánikula és az autó klimatizált utastere közti hőmérsékletkülönbség váltott ki.

Egy Svédországban vendégmunkásként dolgozó bosnyák család a nyugat-boszniai Sanski Most melletti kis faluba utazott, hogy ott töltsék el a rokonaiknál az éves szabadságukat – írja a koronaonline.com alapján a Serbia Insajd. A blog beszámolója szerint a kocsi légkondicionálója miatt több mint húszfokos hőmérséklet-különbség volt a gépkocsi utastere és a szabadtéri kánikula között.

A család tizennyolc hónapos kisfia emiatt lett rosszul, a hirtelen hősokk miatt megállt a szíve. A gyereket a közeli Sanski Most egészségházába beszállították, de az orvosok már nem tudták megmenteni az életét.

Egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy akár ilyen szélsőséges következményei is lehetnek a légkondicionáló huzamos idejű használatának. A szervezet számára, különösen a vérkeringésnek és a szívműködésnek komoly terhelést jelent a klíma; az enyhébb, asztmatikus, allergikus, stb. tünetekről nem is beszélve. Mind munkavégzés, mind hosszú utazás közben célszerű legalább 2-3 óránként megszakítani a klímával hűtött térben töltött időt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik