Nagyvilág

Brit terroristák robbanthatnak az olimpián – letartóztatások

Terrorizmus gyanújával vettek őrizetbe Londonban két muzulmán férfit csütörtökön – közölte egy brit biztonsági vezető. A brit elhárítás szerint vonzó célpont az öktarkikás játékok minden helyszíne.

Egyelőre nem tudni, hogy a két férfi konkrétan mire készült.

A nevének elhallgatását kérő biztonsági illetékes azt nem közölte, hogy az őrizetbe vételek kapcsolatban vannak-e a nyári olimpiai játékokkal.

A július 27-én kezdődő olimpia előtt megszigorították a biztonsági intézkedéseket a brit fővárosban.

A Scotland Yard annyit közölt, hogy az egyik férfi 18, a másik 32 éves, de a nevüket nem árulta el. A rendőrségi közlemény szerint a két férfit két külön helyszínen vették őrizetbe London keleti részében.

Jonathan Evans, a brit elhárítás (MI5) igazgatója hétfői előadásában kijelentette, hogy vonzó célpontot kínálhat a terroristáknak az olimpia. Kétségtelennek nevezte, hogy egyes terrorhálózatok “fontolóra vették” támadások elkövetését az ötkarikás játékok alatt. A biztonsági előkészületek azonban már javában zajlanak, és az olimpia “nem lesz könnyű célpont” – fogalmazott az MI5 vezetője.

A héten európai biztonsági illetékesek közölték az AP amerikai hírügynökséggel, hogy egy muzulmán hitre tért norvég férfi után nyomoznak, aki Jemenben kapott kiképzést. A biztonsági szolgálatok Európa-szerte figyelik a muszlim hitet felvett szélsőségesek tevékenységét.

Muzulmán hitre tért Richard Reid is, aki 2001 decemberében az American Airlines légitársaság gépét akarta felrobbantani a cipőjébe rejtett pokolgéppel, valamint Jermaine Lindsay, a 2005. évi londoni támadások egyik öngyilkos merénylője. A brit fővárosban tömegközlekedési eszközökön elkövetett összehangolt pokolgépes támadásokban 52 ember halt meg, egy nappal azután, hogy London elnyerte az olimpia rendezésének jogát.

2010-ben két muzulmán hitre tért német állampolgárt és két törököt találtak bűnösnek abban, hogy németországi amerikai célpontok ellen terveztek merényletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik