Nagyvilág

Eddig képviseltük Európát Líbiában

líbia (líbia)
líbia (líbia)

Pierre Vimont, az Európai Külügyi Szolgálat főtitkára levélben jelentette be a Külügyminisztériumnak, hogy július 1-jével az EU tripoli képviselete vette át az unió helyi képviseletét a magyar nagykövetségtől - tájékoztatott honlapján a tárca kedden.

Mint írták, Pierre Vimont megköszönte Magyarországnak, különösen a tripoli nagykövetség vezetőjének és munkatársainak, hogy “a líbiai válság legnehezebb időszakában” eredményesen látták el az uniós soros elnöki posztjával járó feladatot, az EU helyi képviseletét, az európai érdekek és állampolgárok védelmét. A magyar fél rugalmassága, hogy kétszer is kész volt meghosszabbítani a feladatok ellátását, lehetővé tette, hogy az Európai Unió a nehéz körülmények ellenére is jelen legyen Líbiában – emelte ki a főtitkár a levélben.

A tárca megjegyezte: a líbiai uniós feladatok befejezése mellett kétoldalú megállapodás alapján Szíriában továbbra is Magyarország látja el Kanada, Ausztrália és az Egyesült Királyság képviseletét.

Miután a líbiai forradalom 2011 februárjában kirobbant, és a helyi diplomáciai testület jelentős részét evakuálták, a tripoli magyar nagykövetség az EU és több ország nevében látta el feladatait. Az Európai Unió 2011 novemberében megkezdte saját diplomáciai állomáshelyének felállítását a líbiai fővárosban. A misszióvezető kinevezéséig januárban az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton ideiglenes jelleggel másodszor is Magyarországot kérte fel a képviseleti feladatok ellátására.

Az Európai Külügyi Szolgálat önálló uniós szerv, amelynek feladata, hogy segítséget nyújtson Catherine Ashtonnak a közös kül- és biztonságpolitika irányításához. Európán kívüli képviseletei pedig az uniós polgároknak konzuli szolgáltatásokat biztosítva segíthetik a tagállamokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik