Nagyvilág

Ötödik ciklusát kezdheti meg az izlandi államfő

Ólafur Ragnar Grímsson (Ólafur Ragnar Grímsson)
Ólafur Ragnar Grímsson (Ólafur Ragnar Grímsson)

Ötödik alkalommal választották meg Izland köztársasági elnökének Ólafur Ragnar Grímssont, aki az elmúlt években a nemzetközi hitelezőkkel szembeni ellenállás fő alakja volt a gazdasági-pénzügyi összeomlás szélére jutott szigetországban.

A 69 éves politikus – aki a kormánnyal szemben ellenzi az ország európai uniós csatlakozását is – 52,4 százalékot szerzett a szombati elnökválasztáson. Fő riválisa, Thora Arnorsdóttir újságírónő 33,4 százalékot szerzett. Hat körzetből még nem érkeztek be a hivatalos végeredmények, de ezek már nem változtatnak az eredményen.

A baloldali, nagyrészt ceremoniális feladatokat ellátó államfő azzal vált népszerűvé, hogy megtagadta az ország külföldi hitelezőinek – Nagy-Britanniának és Hollandiának – kártérítéséről szóló törvények aláírását. Grímsson népszavazásra bocsájtotta a kérdéses törvényeket, ahol azok elbuktak. Londont és Hágát ötmilliárd dolláros kár érte Izland pénzügyi szektorának 2008-as összeomlása miatt.

A 320 ezer lakosú ország a bankcsődök után több mint két évre mély recesszióba süllyedt, azonban azóta meglepően erős gazdasági teljesítményt produkált, elsősorban a halászati és turisztikai szektornak köszönhetően. Ugyanakkor a munkanélküliség továbbra is magas, és a nemzetközi pénzügyi segélycsomag feltételeként végrehajtott megszorítások jelentősen megtépázták a hagyományos politikai erők népszerűségét.

A négy évre megválasztott Grímsson – aki 1996 óta foglalja el az elnöki széket – azt ígérte, hogy folytatni fogja az elmúlt években mutatott politikai aktivizmusát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik