Nagyvilág

Balesete után a német-olaszon feszít Áder

Áder János (Áder János)
Áder János (Áder János)

Mozgalmas napjai vannak a magyar államfőnek: tegnap Belecskán kapált, ma délelőtt szolgálati autójával karambolozott, majd munkalátogatásra utazott lengyel kollégájához. Este együtt mennek ki az Eb-elődöntőre.

Kapcsolódó cikkek

Bronislaw Komorowski államfő a Belweder palotában fogadta Áder János köztársasági elnököt, aki egynapos munkalátogatáson tartózkodik Varsóban. Áder beiktatása óta először látogatott Lengyelországba.

A megbeszélésen várhatóan szó esik a két ország számára kiemelten fontos uniós kohéziós politika fenntartásáról. A találkozó után a két elnök nyilatkozik a sajtónak.

Áder János hétfői brüsszeli látogatása során a Magyarországnak járó kohéziós támogatás értékének megőrzését szorgalmazta. Újságíróknak nyilatkozva kiemelte, hogy Magyarország erősíteni kívánja a “kohézió barátainak” tömörülését, és előrebocsátotta, hogy részben erről szól varsói látogatása is.

A magyar elnök Brüsszelben felvetette, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakra készülő uniós költségvetési keret tervezetében csökkentették a kohéziós – felzárkóztatási – támogatás összegét, és a kiosztás módszerét is meg akarják változtatni.

Ezzel Magyarország és Lengyelország jelentősen kevesebb támogatáshoz jutna, pedig a kohéziós politika fenntartása a piac- és a beruházásbővülés folytán a támogatott országokon kívül a donorországoknak is kedvez.

Az elnöki találkozó hivatalos része után este a két államfő megtekinti a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság német-olasz elődöntőjét a varsói Nemzeti Stadionban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik