Nagyvilág

Kamerák előtt gyújtotta fel magát két tibeti fiatal

A két tibeti fiatal a kínai fennhatóság ellen tiltakozott az akcióval. Egyikük belehalt a sérülésekbe.

A Tibeti Ifjúsági Kongresszus adott közre egy amatőr videofelvételt, melyen két tibeti férfi felgyújtotta magát, hogy így tiltakozzanak az ország kínai fennhatósága ellen. A két tibeti fiatal a tibeti zászlót magasba emelve gyújtotta fel magát, a Csinghaj tartománybeli Jüsu prefektúrában. Az egyik férfi belehalt az önégetésbe, a másikat súlyos égési sérülésekkel ápolják.

A kínai fennhatóság ellen, illetve a dalai láma visszatérése melletti önégetési kampánynak a hivatalos közlések szerint eddig több mint 20 halálos áldozata volt, a nyugati média viszont mintegy háromtucatnyi esetet említ. A legtöbben a Szecsaun tartománybeli Apa (Aba) megyében végeztek magukkal.

Peking és a tibeti vezetés a Tibet elszakítására törekvő emigráns csoportok felbujtásának következményeként tartja számon az önégetéseket, és kifogásolja, hogy a dalai láma nem szólít fel azok befejezésére. A kínai hivatalos álláspont szerint önös érdekből küldik halálba a kolostorokban kiválasztott, vagy arra jelentkező fiatal szerzeteseket.

Pénteki kínai sajtójelentés szerint Szecsuan tartomány vezetése több mint 1300 hivatalnokot küld egyéves időtartamra a tibetiek lakta térségekbe, hogy elősegítsék a területek fejlesztését. A kiválasztottak között a kormányzati és pártapparátus tagjai mellett műszaki szakemberek lesznek, s tibetiek lakta 32 megyében kapnak feladatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik