Nagyvilág

Félmillióan a berlini melegfelvonuláson

melegfelvonulás (melegfelvonulás)
melegfelvonulás (melegfelvonulás)

A szervezők szerint mintegy félmillióan vettek részt szombaton Berlinben a melegek hagyományos Christopher Street Day parádéján. A melegek és a leszbikusok jogaiért kiálló, a velük szemben nagyobb toleranciát követelő rendezvény incidens nélkül zajlott.

A felvonulást a New York-i Christopher Streeten 1969-ben tartott első melegfelvonulás emlékére rendezik meg minden évben. Az 1969-es tiltakozás előzményeihez tartozott, hogy a rendőrség a Christopher Streeten rátámadt egy főleg melegek által látogatott bárra. Az akkor történtekről a melegek azóta minden évben számos országban – így Németországban is – megemlékeznek, azonos jogokat és társadalmi egyenjogúságot követelve a melegek és leszbikusok számára.

Az idei berlini felvonulás békésen, minden incidens nélkül zajlott. A rendezvény részeként zenével és tánccal egybekötött színes, karneváli programokat rendeztek.

A résztvevők között volt a másságát a német politikusok közül elsőként nyíltan vállaló Klaus Wowereit, Berlin szociáldemokrata polgármestere, továbbá a berlini szenátus több más konzervatív, szociáldemokrata és zöld politikusa.

Jelen volt több ország, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nagykövete is. Wowereit nyilatkozatában nagyobb nyitottságot, tiszteletet és felelősséget sürgetett a meleg, illetve leszbikus kisebbséggel szemben. A polgármester szót emelt a diszkrimináció minden formája ellen, és ennek kapcsán kiállt a melegek házassághoz, valamint az örökösödéshez való joga mellett.

A menet kora délután a berlini orosz nagykövetséghez vonult. A résztvevők az Oroszországban a melegekkel és leszbikusokkal szembeni megkülönböztető intézkedések ellen tiltakoztak.

Németországban a 2001 óta polgármester Wowereit mellett több más olyan magas rangú politikus is található, aki az elmúlt években nyíltan vállalta szexuális másságát. Közöttük van Guido Westerwelle külügyminiszter, a konzervatívokkal közösen kormányzó Szabad Demokrata Párt korábbi elnöke is.

A német fővárosban immár 34. alkalommal rendezték meg a melegek felvonulását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik