Belföld

Rászervez a szélsőjobb a melegfelvonulásra

A pozsonyi csatára emlékeznek szélsőjobboldali szervezetek július 7-én a Hősök terén, szinte egyidőben, alig karnyújtásnyira a Budapest Pride felvonulástól.

A 907-es pozsonyi csatára emlékeznek szélsőjobboldali szervezetek a Hősök terén július 7-én. Az eddig ismeretlen Magyar Katonák Harcosok Bajtársak Világszövetsége nevű csoport felhívása sumérokhoz, szkítákhoz, pártosokhoz (itt vagy a Jobbik-szimpatizánsokra gondoltak, vagy elírták a Kaszpi-tenger és az Aral-tó között élt ókori nép, a pártusok nevét) szól.

A megemlékezést a Hősök terén tartják, a Budapest Pride gyülekezője pedig a Városligetben lesz, de elhalad a Hősök tere mellett is, onnan pedig végig az Andrássy úton megy tovább, majd a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán haladva a Kossuth téren ér véget. Mivel a Pride gyülekezője délután 4 órakor lesz, a szélsőjobboldali rendezvény pedig este 6 órakor, szerencsés esetben akár el is kerülhetné egymást a két tömeg, de erre az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem sok esély van.

A pozsonyi csata

A pozsonyi csata a honfoglaláskori magyar történelem egyik legnagyobb győzelme volt, egyben a magyar honfoglalást lezáró sorsdöntő csata és az első honvédő hadművelet. A 907. július 4. és 7. között zajlott összecsapásokra a mai Pozsony városának környékén került sor. A bajorok egyetlen nagy rohammal akarták kisöpörni a nem sokkal korábban letelepedett törzseket. A kora középkor egyik legjelentősebb ütközetéről van szó, ugyanis a korhoz mérten hatalmas hadseregek csaptak össze (100 ezer fős frank sereg és a magyar törzsszövetség 35 ezer magyar katonája). Az ütközet fontos következményekhez vezetett: a kalandozók elfoglalták Ostmarkot, a bajor-magyar határ az Enns folyó lett. (Azon túl kezdődött a népmesékből ismerős Óperencia.) A győzelem után 1030-ig nem támadták nyugati hatalmak a Kárpát-medence területét, így a magyarság be tudott rendezkedni új hazájában.

 

Budapest Pride
Az első budapesti melegfesztivált (Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivál) 1993-ban rendezték I. Magyar Meleg és Leszbikus Filmfesztivál néven. A fesztivál 1997 óta június végére, július elejére esik, és csütörtöktől vasárnapig tart. 1997-ben került sor az első melegfelvonulásra is, akkor a Belgrád rakpart és a Vörösmarty tér között. A 2009-es évben a rendezvényt szeptember elejére tették. Azóta újra nyáron van. A két esemény 1998-ban kapcsolódott össze: ettől az évtől fogva a felvonulást mindig a fesztivál szombatján rendezik. A menet 2001 óta a Felvonulás térről indul, az Andrássy úton halad végig, az Erzsébet térről pedig a Széchenyi lánchíd (2001, 2004–2005), az Erzsébet híd (2002–2003) vagy a Szabadság híd felé (2006) veszi útját, de nem mindig kel át a Dunán. 2002 és 2005 között a vonulás a Tabánban ért véget. A rendezvény szervezését 2001 óta a Szivárvány Misszió Alapítvány fogja össze, amely a Háttér, a Labrisz és a Lambda egy-egy képviselőjét tömöríti magába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik