Nagyvilág

Megúszhatja a börtönt a norvég tömeggyilkos

breivik (breivik)
breivik (breivik)

Nem beszámítható Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkos az oslói főügyészség szerint. Elmegyógyintézetbe zárnák, pedig inkább rács mögé menne.

Az ügyészek csütörtöki vádbeszédükben azt kérték, hogy zárják elmegyógyintézetbe a tavaly júliusban 77 embert meggyilkoló szélsőjobboldali férfit.

Amennyiben a bíróság hasonló következtetésre jut a várhatóan júliusi ítéletében, akkor Breiviket nem vonják büntetőjogilag felelősségre Norvégia legsúlyosabb, békeidőben elkövetett tömeggyilkosságáért. Ha a bíróság beszámíthatónak tekinti Breiviket, akkor az ügyészség a kiszabható legsúlyosabb büntetést, 21 év szabadságvesztést kér.

A 33 éves férfi vitatta a korábbi igazságügyi orvosszakértők véleményét, akik szerint büntetőjogilag nem beszámítható, muszlimellenes aktivistának tartja magát, merényletét politikai nézeteivel indokolta és ragaszkodott ahhoz, hogy börtönben töltse le büntetését. A tíz hete tartó per utolsó napján, pénteken, a védelem valószínűleg ennek megfelelően megtámadja majd az ügyészség álláspontját.

Breivik tavaly július 22-én autóba rejtett pokolgépet robbantott a norvég belvárosban, nyolc ember életét oltva ki, majd rendőrnek öltözve Utoya szigetére utazott, ahol 69 embert ölt meg a norvég Munkáspárt ifjúsági táborában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik