Nagyvilág

Kólaadót követelnek az orvosok

Szerintük ezzel lehetne küzdeni az elhízás ellen. Tíz amerikaiból hét túlsúlyos, mindez 270 milliárd dollárjába kerül az országnak.

Adót vetne ki a cukros, szénsavas üdítőkre az Egyesült Államok legnagyobb orvosi szervezete. A szakemberek szerint azért kell lépni, mert bebizonyosodott, hogy egyértelmű összefüggés van a cukrozott üdítők fogyasztása és az elhízás, valamint olyan kóros állapotok, mint a cukorbetegség kialakulása között.

Ráadásul az amerikai átlagpolgárok többletcukorbevitelének mintegy fele a cukrozott üdítőkkel kerül a szervezetükbe. Javaslatuk nem szól arról, hogy milyen összegű közterhet rónának ki a termékekre, és arról sem, hogy vajon ugyanígy büntetnék-e az édességek, sütemények és gyorséttermi ételek fogyasztását, amelyek szintén felelősek a túlsúlyért.

Michael Bloomberg, New York polgármestere május végén azzal állt elő, hogy legfeljebb négydecis palackokban lehessen árulni cukrozott italokat a gyorséttermekben, a kávézókban, az utcai árusoknál, a mozikban és a stadionokban.

Muhtar Kent, a Coca-Cola elnök-vezérigazgatója a napokban visszautasította, hogy az ő termékeiket kiáltsák ki közellenségnek. Hozzátette: céljuk az, hogy minden olyan országban, ahol jelen vannak, mozgást népszerűsítő programokat indítsanak el 2015-ig.

Súlyos terhek

Azt tudta, hogy nem az amerikai nemzet a legkövérebb a világon? Ha kíváncsi a részletekre, erre menjen tovább. Ha pedig tudni szeretné, mennyi pénzt emészt fel a túlsúly a közös kasszából, klikkeljen ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik