Élet-Stílus

Nem Amerika a legkövérebb ország

Bármilyen hihetetlen, a világon nem az Egyesült Államokban él a legtöbb elhízott ember.

Miközben az Egyesült Államokban az emberek öt százaléka azt állítja, hogy inkább elvesztené egy végtagját, semmint kövér legyen, az ország lakosságának 70,8%-a túlsúlyos. A bostoni mentőszolgálat 2011-ben kénytelen volt bevezetni egy elhízottak számára készült mentőautót, de egyre népszerűbbek a megerősített székek és az extraszéles fotelek is.

És ez még csak a kezdet. Az országban ki kellett terjeszteni a 120 kilóig mérő mérlegek skáláját, sőt a WC-csészék választékát is kénytelenek voltak extra nagy mérettel bővíteni. Ezek után joggal hihetnénk, hogy Amerika a legkövérebb nemzet, a helyzet azonban nem ez: bármilyen hihetetlen, Nauru lakosság még náluk is kövérebb. Ott az emberek 94,5%-a túlsúlyos, a férfiak várható élettartama 59, míg a nőké 64 év.

A túlsúlyos országok listáján, amit a The Daily Telegraph állított össze, a brazilok a középmezőnyben foglalnak helyet (51,7% a túlsúlyosak aránya), de ha a mostani ütemben növekszik tovább az elhízás, 2022-re beérhetik az Egyesült Államokat. Hogy mindez mindek köszönhető? A dél-amerikai országban rengeteg cukrozott gyümölcs fogy, sőt, még a presszókávéban is több a cukor, mint a folyadék.

A lista legalján van ugyan Kína, ahol a túlsúlyos emberek aránya mindössze 24,5 százalék, de számszerűségében ez 325 millió embert jelent. Szakértők ráadásul arra számítanak, hogy a következő két évtizedben ez a szám megduplázódhat.

Magyarország nem szerepel a The Daily Telegraph által közzétett listán, de a legutóbbi adatok szerint körülbelül 67 százalék a túlsúlyos vagy elhízott magyarok aránya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik