Nagyvilág

Bombát találtak egy svéd atomerőműben

Ringhals atomerőmű (ringhals, atomerőmű, svédország, )
Ringhals atomerőmű (ringhals, atomerőmű, svédország, )

A robbanóanyag egy teherautón volt elrejtve, és az atomerőmű bombakereső kutyái szagolták ki. A felfedezés után az összes svéd atomerőműnél megemelték a készültségi szintet.

A „kisebb ökölnyi” robbanószerkezet a nagy teherautó lépcsője alatt volt elrejtve, ott, ahol a tűzoltó-készüléket tárolják – jelentette a svéd sajtó. A jármű a reaktorterületre tartott vissza a létesítmény üzemi részéből, amikor a bombakereső kutyák rábukkantak. Az érintett teherautó sosem hagyja el az atomerőmű közvetlen környezetét.

A bomba megtalálása után azonnal megkezdték a ringhalsi atomerőmű teljes területének átvizsgálását, de újabb robbanóanyagokat nem találtak. A hatóságok ki fogják hallgatni a teherautó sofőrjét, és jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy mikor és hol helyezték el a járművön a bombát.

Ringhalsban négy reaktor van Göteborg város közelében, s az országban termelt energia 20 százalékát itt állítják elő. Az állami tulajdonban lévő Vattenfall energetikai vállalatcsoport birtokában van a létesítmény részvényeinek 70 százaléka, a maradék 30 százalékát Németország birtokolja. Atomerőművek biztosítják Svédország áramtermelésének csaknem felét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik