Nagyvilág

Követségre menekült a Wikileaks-vezér

Julian Assange (Julian Assange, wikileaks, )
Julian Assange (Julian Assange, wikileaks, )

Ecuador londoni nagykövetségére menekült és politikai menedékjogot kért Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója - közölte Ricardo Patino Aroca ecuadori külügyminiszter.

Julian Assange néhány nappal azután menekült a latin-amerikai ország nagykövetségére, hogy a brit Legfelsőbb Bíróság múlt csütörtökön elutasította kiadatási ügyének újratárgyalását, így a WikiLeaks alapítója egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a brit hatóságok kiadják Svédországnak.

Ecuador egyelőre mérlegeli, hogy menedékjogot adjon-e a Wikileaks portál alapítójának. A Nagy-Britanniában élő, 40 éves ausztrál állampolgár portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 400 ezer amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt néhány évben ezek jelentős részét át is adta médiapartnereinek.

A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával körözik, Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján. Egyikük nemi erőszakkal, másikuk szexuális zaklatással vádolja a WikiLeaks alapítóját, aki korábban Svédországban élt.

Assange tagadja a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik