Nagyvilág

Elfogták a francia túszejtőt

A hétórás túszdráma a rendőri erők sikeres beavatkozásával ért véget: az akcióban egyetlen túsz és rendőr sem sérült meg, a túszejtő a lábán, a kezén és a hasán sérült meg, jelenleg kórházban ápolják.

A kommandósok közel hatórás tárgyalás után háromnegyed ötkor indítottak támadást annak a két embernek a kiszabadítására, akiket a férfi még fogva tartott. A több száz méteres körzetben teljesen kiürített és hermetikusan lezárt környékről három lövést lehetett hallani. A túszejtő korábban az egyik tússzal együtt megpróbált a bankból kijönni. Miután egy rendőr a lábán meglőtte, visszament az épületbe, s megpróbálta azt felgyújtani.

A kommandósok ekkor hatoltak be a bankfiókba, ártalmatlanná tették a férfit, majd őrizetbe vették. Az akcióban a túszejtőt egy második lövés is érte az egyik kezén, de a sérülései nem életveszélyesek – közölte Michel Valet államügyész. “A rendőrök célja az volt, hogy ártalmatlanná tegyék a férfit és megvédjék a túszokat, egy pillanatig sem akarták megölni a tettest” – tette hozzá.

A magát az al-Kaida tagjának valló fegyveres délelőtt 10 óra után hatolt be a bankba, ahol – miután lövéseket adott le – négy túszt ejtett, köztük a fiók vezetőjét. A férfi a rendőrség elitalakulatának a helyszínre érkezését követelte, azt közölte, hogy csak a kommandósokkal hajlandó tárgyalni. Senki nem sérült meg a túszejtés során.

A túszejtő kora délután egymás után két nőt elengedett. Az első túsz nem sokkal azután hagyhatta el az épületet, hogy a kommandósok megkezdték a tárgyalásokat a túszejtővel. A fegyveres férfi ételért és vízért cserébe engedte el a nőt. A második nő azután szabadult, hogy az időközben helyszínre érkező államügyész azt közölte: a túszejtőt vallási meggyőződés vezérli, nem pénzért követte el a tettét.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a férfi valójában miért követte el a túszejtést. A bankban először pénzt követelt az egyik alkalmazottól, de amikor az nem vette komolyan, elővette a fegyverét.

“Még nem tudjuk, hogy egy rosszul végződött fegyveres rablás történt-e, vagy pedig egy előre kitervelt (túszejtő) akcióról van szó” – hangsúlyozta akkor egy helyszíni rendőrségi forrás. Hozzátette: “A legvalószínűbb feltételezés, hogy egy őrülttel állunk szemben, ami nem könnyíti meg a helyzetet”.

A túszejtő lánytestvére – aki a helyszínen segítette a kommandósokat a tárgyalásban – újságíróknak elmondta: testvére 26 éves, kiegyensúlyozatlan személyiség, intézetben nőtt fel, pszichés zavarokkal küzd, dühöt és félelmet érez a külvilággal szemben. A nő azt állítja: testvére “nem túl vallásos”. “Együtt járunk szórakozni, mindketten fogyasztunk alkoholt (ellentétben a vallásukat gyakorló muzulmánokkal)” – hangsúlyozta a nő.

A rendőrök megerősítették, hogy a túszejtő egy 26 éves, skizofréniával diagnosztizált férfi. Személyazonosságáról annyit árult el a rendőrség, hogy korábban pszichiátriai kezelés alatt állt, és a rendőrséggel is volt dolga már, de azt nem közölték, hogy pontosan milyen ügyben. Több forrás is úgy tudja, hogy a túszejtő Bumazának nevezi magát. A kiejtés alapján lejegyzett nevet a hatóságok egyelőre nem erősítették meg.

A túszejtés attól a háztól 500 méterre történt, ahol március 22-én kommandósok 32 órás tárgyalás után tűzpárbajban megölték azt a – magát a lakásában elbarikádozó – terroristát, aki az előző héten a francia hadsereg három katonáját lelőtte Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig egy toulouse-i zsidó iskola egy diákjával és tanárával, valamint az utóbbi két gyermekével végzett. A magát az al-Kaida tagjának valló, 23 éves Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

Az elnökválasztási kampány idején történt gyilkosságsorozat nagyon megrázta egész Franciaországot. Egy toulouse-i konzervatív imám, Abdelfattah Rahhaoui a YouTube-on közzétett felhívásában óva intette a franciaországi fiatal muzulmánokat attól, hogy néhány fanatikus hatására az iszlám téves értelmezése nevében a Merahéhoz hasonló erőszakos cselekményekben vegyenek részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik