Nagyvilág

Zenével serkentik a rizs növekedését Észak-Koreában

ÉKorea rizsföld (észak-korea, rizsföld, )
ÉKorea rizsföld (észak-korea, rizsföld, )

A világtól elszigetelődött ázsiai kommunista országból kiszivárgott Dél-Koreába több fotó, melyeken tangóharmonikás zenekar látható egy rizsteraszon.

“Az alapötlet az, hogy a rizs inspirációt kapjon a munkásokkal együtt. Akkor a gabona nagyobbra nő és gyorsabban” – kommentálta a fényképet a dél-koreai média, hozzátéve, hogy északi szomszédságában most nagy nyomozás folyik, hogy kiderüljön, miként születtek a fotók és hogyan jutottak ki az országból.

A fotókon látható zenekar egyenruhában muzsikál, több földműves pedig elgondolkodva ácsorog a közelében. Ez azt mutatja, hogy a rizsszerenád még nem osztatlan sikerű, mivel a célok között nem csupán a növény, hanem a földművesek zenés lelkesítése is szerepel.

Kínában egyébként már túl vannak a növénytermesztés zenés szakaszán, ott a kulturális forradalom idején muzsikáltak zenekarok termőföldek közepén, de a zenétől inkább csak a parasztok munkakedvének pezsdülését remélték, nem pedig a haszonnövények növekedésének élénkülését.

Növényközönségű koncertekre amúgy Nyugat-Európában is volt már példa: Nagy-Britanniában rockbanda játszott üvegházban paradicsomoknak – az észak-koreaihoz hasonló sikerrel. Ők sem kaptak tapsot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik