Nagyvilág

Elsöprő szocialista győzelem Franciaországban

Francia választás (franciaország, választás, )
Francia választás (franciaország, választás, )

Abszolút többséget szerzett a Francois Hollande elnököt adó Szocialista Párt (PS) a nemzetgyűlési választások második fordulójában - derült ki a hétfőn nyilvánosságra hozott hivatalos eredményekből.

Üdvözölte a franciák következetes választását vasárnap este Jean-Marc Ayrault miniszterelnök, miután Francois Hollande elnök beiktatása után egy hónappal pártja, a Szocialista Párt (PS) abszolút többséget szerzett a nemzetgyűlésben.

„A köztársasági elnök mostantól megvalósíthatja az ígéreteit … a parlament jogköreit szigorúan be fogjuk tartani, az ellenzék jogait biztosítjuk, a parlamenti demokrácia helyreáll. Tény, hogy többségbe kerültünk, de tudom, hogy a franciák pluralitást szeretnének” – hangsúlyozta a kormányfő a nemzetgyűlési választások második fordulója után rövid televíziós beszédében.

A francia belügyminisztérium által hétfőn közzétett hivatalos végeredmény szerint szocialisták az 577 képviselői helyből 314-et szereztek meg. Az abszolút többséghez 289 mandátum szükséges. A kormányban két minisztert adó Zöldek 17 képviselői helyet kaptak, ami azt jelenti, hogy a párt most először önálló frakciót tud alakítani. A radikális Baloldali Frontnak azonban erre az elért 10 mandátummal nem lesz lehetősége.

A miniszterelnök szerint a franciák az elnökválasztás után a parlamenti választásokon “megerősítették, hogy változásra vágynak”. “Az új többségre támaszkodva” a kormányfő “a problémákat lényegüknél megragadva hosszú távú megoldásokat” ígért. Mint mondta, minden energiát mozgósítani kell a költségvetési egyensúly helyreállításához, a növekedés beindításához, a munkanélküliség visszaszorításához és az ipari termelés dinamizálásához.

Az ellenzékbe szorult jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) 194, az Új Centrum nevű párt 14, és az egyéb jobboldali formációk 21 képviselői helyet nyertek el, ezzel a parlamenti jobboldal 229 fős lesz.

Jean-Francois Copé, az UMP főtitkára ezt követően a France 2 közszolgálati televízióban elismerte “a baloldal győzelmét”, és ígértet tett arra, hogy pártja “felelős ellenzéki erő” lesz. A Nicolas Sarkozy volt államfő visszavonulása után vezető nélkül maradt pártot óva intette “a személyes csatározásoktól”, s azt javasolta, hogy a mostani kollektív vezetés helyett válasszanak új elnököt az UMP élére novemberben pártkongresszuson

A szélsőjobboldal három mandátumot kapott, ebből kettőt a Nemzeti Front, míg a centrista Modemnek két szék jutott a nemzetgyűlésben.

A részvételi arány 57 százalékos volt, ami nagyon alacsonynak számít Franciaországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik