Nagyvilág

Az ENSZ a magyar bírók és a sajtó függetlensége miatt aggódik

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay aggodalmát fejezte ki hétfőn Magyarországgal kapcsolatban egyebek mellett a bírói hatalom függetlenségét és a sajtószabadságot érintő legutóbbi jogszabályváltozások miatt.

Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 20. ülésszakának megnyitóján Pillay más európai országok, így például Ukrajna, Moldova és Oroszország esetében is aggályainak adott hangot olyan törvényekkel összefüggésben, amelyek a szólásszabadságot és a személyek, köztük a szexuális kisebbségek tagjainak a gyülekezési szabadságát korlátozzák.

Pillay ezen kívül bírálta a rasszista incidensek ijesztő mértékű elszaporodását “egy sor európai országban”, külön említve a labdarúgó Európa-bajnokság helyszínén történt rasszista tüntetéseket.

Pillay az egyes európai kormányok részéről a gazdasági válságra adott válaszokkal kapcsolatban kiemelte azok lehetséges negatív következményeit az egyének alapvető jogaira.

“A takarékossági politika drasztikus költségvetési megszorításokhoz vezetett, amelyek különösen és aránytalan módon a legsebezhetőbb társadalmi csoportokat, köztük a fogyatékosokat sújtják” – érvelt az ENSZ-főbiztos. Mint hozzátette, véleménye szerint miközben a kormányok válaszokat keresnek a gazdasági és pénzügyi krízisre, egyik legfőbb prioritásként garantálniuk kell ezeknek az embereknek a védelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik