Nagyvilág

Tankkal járnak pecázni az újgazdag ukránok

Egy odesszai autókereskedő üzlete azt követően lendült fel, hogy a kínálatában megjelentek a különböző katonai páncélozott járművek.

Új hobbi van kialakulóban a hírtelen meggazdagodott ukrán vállalkozók és politikusok körében. Egyre többen vásárolnak harckocsikat, hogy azokkal járjanak a hétvégéken horgászni vagy vadászni. Alekszandr, az odesszai autókereskedő, már majdnem csődbe ment a válság miatt, amikor eszébe jutott a szintén krízisét élő ukrán néphadsereg. Még ki sem érkezte tenni az internetre az első eladó páncélos képét, amikor már kopogtatott is a vevő.

Elmondása szerint a legtöbben a BTR típusú páncélozott csapatszállító járművek iránt érdeklődnek, ám azok túl sokat fogyasztanak, és csak különleges engedéllyel vehetnek részt a közúti forgalomban. Ezeket gazdáik leginkább a vidéki kúriáik garázsában tartják, és csupán hébe-hóba hajtanak ki velük „terepgyakorlatra” a közeli mezőkre. A legtöbben ezért inkább a BRDM-eket veszik, ami a harci felderítő járőr jármű orosz rövidítése.

Egy BRDM 80 000 hrivnyáért, azaz potom 2,3 millió forintért megvásárolható. A belső tere elég nagy ahhoz, hogy gazdáik bőrülésekkel lássák el, sőt akár egy minibár is elfér benne. Összkerék-meghajtású, a végsebessége 100-120 km óránként, 35 liter benzint fogyaszt százon, és egy teli tankkal 750 kilométert képes megtenni. Elsősorban vállalkozók és befolyásos politikusok keresik. Horgászni, vadászni járnak vele, de néha mezei terepversenyeket is rendeznek egymás közt – nyilatkozta a kereskedő a Szevodnyának.

A szokatlan autókereskedés kínálatában tankok is szerepelnek. „Épp a minap keresett az egyik vevő egy T-64-es harckocsit – újságolja Alekszandr. – Nem tudom mire kell neki, de pont egy ilyen van is a raktáron. Még az ágyúcső is rajta van, persze hatástalanított. Az ára 100 ezer hrivnya.”

Arra a kérdésre, hogy honnan szerzi be az árut, a kereskedő válaszul szemérmesen mosolygott. Csupán annyit árult el, hogy ebben az üzletben minden tökéletesen legális.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik