Nagyvilág

Gyerekeket kötöztek tankokra

szíria (szíria)
szíria (szíria)

Szíriában a hadsereg pajzsként használta a gyerekeket a tankokon, hogy azokat az ellenzéki erők ne tudják kilőni.

Egy ENSZ-jelentés szerint több szíriai gyerek is arról számolt be, kényszerítették őket, hogy a hadsereg tankjain utazzanak, hogy a lázadók ne lőjenek a tankokra. A katonák rendszeresen kínozzák a gyerekeket, és sokat megöltek közülük, amikor a felkelőkre támadtak.

A világszervezet megállapította, hogy nemcsak a hadsereg, hanem a lázadók is veszélyeztetik a gyerekek biztonságát, sokszor használják őket a frontvonalban ápolóként és a kisegítő személyzet tagjaként. A jelentést készítő ENSZ-diplomata szerint horrorisztikus események tanúi voltak Szíriában.

“Ritkán láttam annyi brutalitást a gyermekekkel szemben, mint Szíriában, ahol a lányokat és fiúkat bebörtönzik, kínozzák, kivégzik és emberi pajzsnak használják” – mondta Radhika Coomaraswamy, az ENSZ különképviselője, aki a fegyveres konfliktusok körzeteiben élő gyermekek helyzetével foglalkozik.

A szíriai lázadók a múlt hét óta újra rendszeresen támadják a kormányerőket, a harcokban több mint százan haltak meg.

Aknagránátok robbantak egy kormányellenes tüntetés résztvevői között kedden a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban, legkevesebb tízen meghaltak. Jogvédő szervezetek szerint a támadás akkor történt, amikor a demonstrálók már éppen szétoszlóban voltak. Előzőleg, hétfő éjjel egy autóba rejtett pokolgép robbanása tucatnyi ember halálát okozta az iraki határhoz közeli városban.

Áprilisban tűzszünetet kötöttek a szembenállók, de azt alig-alig tartják be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik