Nagyvilág

A görögök mennek a levesbe, ha megszegik ígéretüket

robert fico (robert fico)
robert fico (robert fico)

A szlovák kormányfő szerint ha a görögök nem tartják be a feltételeket, akkor Szlovákia csatlakozni fog a Görögország kizárását kezdeményezőkhöz.

A szlovák kormányfő szerint ha a görögök nem tartják be a közkiadásaik egyensúlyba hozása kapcsán szabott feltételeket, akkor Szlovákia csatlakozni fog azokhoz az országokhoz, amelyek kezdeményezik Görögország kizárását az eurózónából.

Robert Fico erről az ellenzéki pártok vezetőivel folytatott csütörtöki pozsonyi egyeztetésen beszélt, amelynek fő témája az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) a szlovák parlament általi – még e hónapban esedékes – ratifikációja volt.

Robert Fico a találkozót követően kijelentette: az egyeztetés során bebizonyosodott, hogy a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) kivételével az összes ellenzéki párt támogatja eurós mentőöv június végéig történő jóváhagyását. Annak pontos dátumáról a szlovák törvényhozás kedden kezdődő ülésén kezd majd egyeztetést az ellenzékkel Pavol Paska házelnök.

“Nem érdekünk, hogy valahol a sarokban várjunk, míg valaki megtesz valamit, vagy nem” – szögezte le Fico, utalva több ellenzéki párt azon felvetésére, hogy a szlovák ratifikációt, Németország jóváhagyása utáni időpontra kellene halasztani.

Robert Fico az egyeztetés során annak a véleményének is hangot adott, miszerint Görögország számára az eurózónában maradásnak több előnye van, mint hátránya, ezért a valutaközösségnek mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy a görögök a közösség tagjai maradjanak, de “nem mindenáron.”

Robert Fico rámutatott: szükségesnek tartja, hogy szó essen arról is, milyen helyzet állhat elő, amennyiben a vasárnapi görög választásokat “Európa-ellenes” politikai erők nyerik. Fico szerint az erre az esetre alkalmazható forgatókönyveket Peter Kazimír pénzügyminiszter pénteken mutatja be a szlovák kormány érdekegyeztető szervének, az úgynevezett Szolidaritási és Fejlesztési Tanácsnak. Hozzátette: katasztrófa-forgatókönyvekről van szó.

Az ESM jóváhagyását egyedül a liberális SAS ellenzi. Vezetője, Richard Sulík, a kormányfő mai kijelentéseire azt mondta: “Fico Brüsszel döntéseit szentírásnak veszi”. A többi ellenzéki párt támogatja az ESM ratifikációját, néhányuk azonban a német szavazás utánra halasztaná azt.

Szlovákia az Európai Stabilitási Mechanizmusban közel 660 millió euró készpénzbetéttel, csaknem 5,8 milliárd euró értékű kötelezettségvállalást tett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik