Nagyvilág

Emeli a bankadót Fico

A leendő szlovák kormány előtt álló kihívások legnagyobbika a költségvetési hiány csökkentése lesz, a miniszterelnöki szék várományosa, Robert Fico szerint. A deficit csökkentést többek közt progresszív jövedelemadó bevezetésével és a bankadó emelésével akarja megoldani.

“Akarjuk vagy sem, muszáj csökkentenünk a költségvetés hiányát úgy, hogy az 2013-ban 3 százalék alá menjen”  – mondta el Robert Fico a szlovák közszolgálati televízió egyik politikai vitaműsorában. Rámutatott: ennek a célnak az eléréséhez a szlovák kormánynak több mint 1 milliárd euró többletbevételt kell találnia 2013-ban. Hozzátette: megvannak a saját receptjeik a hiány orvoslására és a több mint 1 milliárd euró többletbevétel biztosítására.

A leendő szlovák kormány nem tervez áfa emelést, ehelyett a költségvetés bevételi oldalát a progresszív jövedelemadó bevezetésével és a bankadó emelésével erősítené.

Progresszív adót vezetünk be minden 2750 eurónál magasabb havi jövedelemmel rendelkező személy számára – jelentette ki Robert Fico. Hozzátette: el tudja képzelni, hogy a jelenlegi 0,4 százalék helyett 0,6-0,7 százalékra emelnék az úgynevezett bankadót.

Robert Fico elmondta, terveik közt szerepel az is, hogy a magányugdíjpénztári tagok önkéntesen kiléphetnének a pénztárakból. Ha így döntenének, nyugdíjjárulékuk azon része, amely eddig a magánnyugdíj pénztárakba folyt, az állami nyugdíjbiztosítási rendszer első, úgynevezett szolidaritási pillérébe kerülne. Robert Fico a nyugdíjpénztárak befektetései kapcsán elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány – az infláció szintjénél magasabb kamatért – kölcsönözne a nyugdíjpénztáraktól.

A leendő kormánynak tervei között az is szerepel, hogy a magányugdíj-biztosítóknak a jövőben kezességet kellene vállalniuk ügyfeleik betéteinek elértéktelenedéséért. Ez a garancia azt jelentené, hogy a nyugdíjpénztáraknak – amennyiben veszteségesek – meg kellene téríteniük az ügyfelek számára azt a veszteséget.

Eddig példa nélkül álló, széleskörű érdekegyeztetést tervez Robert Fico. Bejelentette: a kormány szerdára összehívta a szociális partnereket. A találkozóra a munkaadók és a munkavállalók több érdekképviseleti szerve mellett a Szlovák Tudományos Akadémia, a Városok és Falvak Társulása valamint az egyházak képviselői is meghívót kaptak.

Azt szeretnénk, ha közösen próbálnánk meg formába önteni a kormány programjának prioritásait – jelentette ki a leendő kormányfő. Robert Fico szeretné, ha a “Szolidaritás tanácsa” a kormány programjának megalkotását követően is érdekegyeztető fórumként működne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik