Nagyvilág

Chávez beleugrott a kampányba

Az ellenzék elnökjelöltje után Hugo Chávez államfő is hivatalosan megkezdte kampányát az október 7-i venezuelai elnökválasztásra.

A hivatalban lévő elnök – aki 1999. február 2. óta áll a latin-amerikai ország élén – több ezer híve előtt vonult végig a venezuelai főváros, Caracas utcáin. Egy nappal korábban hasonlóan indította el kampányát az ellenzék közös elnökjelöltje, Miranda tartomány volt kormányzója, Henríque Capriles.

Az 57 éves Chávez népszerűsége szinte töretlen, és a legutóbbi felmérések szerint fölényesen megelőzné Caprilest, ha most tartanák a választásokat. Egyes vélemények szerint újraválasztását csakis egészégi állapota befolyásolhatja, a hivatalban lévő elnököt ugyanis tavaly nyár óta – elsősorban Kubában – rákbetegségben kezelik, és már két alkalommal is megműtötték. Elterjedtek olyan állítások is, amelyek szerint betegsége a végső stádiumban van, és már csak hónapjai vannak hátra.

Chávez minderre rácáfolt a hétfőn megkezdett kampánnyal. Egyes megfigyelők szerint a betegsége azonban hátrányosan befolyásolhatja újraválasztási esélyeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik