Nagyvilág

Bírságolnák a káromkodást egy amerikai kisvárosban

fuck you (fuck you)
fuck you (fuck you)

Húsz dolláros - 4700 forintnak megfelelő összegű - pénzbírsággal büntetné a jövőben nyilvánosan káromkodó lakóit egy amerikai kisváros.

A Massachusetts állambeli Middleborough-ban élők a hétfő esti városi gyűlésen szavazhattak a szitokbírság bevezetéséről. A vezetőség szerint a helyi rendőrfőnök által előterjesztett javaslatnak nem célja az alkalmi vagy a magánbeszélgetések cenzúrázása, mindössze a kamaszok és a fiatalok által a belvárosban, illetve a parkokban is előszeretettel használt hangos és durva szóbeli megnyilatkozásoknak akar gátat szabni.

“Csak ülnek a padokon, és oda-vissza kiabálják egymásnak az ordenáré kifejezéseket – fakadt ki egy helyi bolttulajdonos. – Engem nem érdekel, hogy ki mit csinál zárt ajtók mögött, de a nyilvánosság előtti helytelen viselkedés már annál inkább zavar” – mondta.

Az intézkedés kapcsán felvetődhetnek bizonyos alkotmányjogi kérdések, ám a szövetségi állam saját törvényei engedélyezik a városok számára, hogy olyan helyi szabályozásokat vezessenek be, amelyek lehetőséget nyújtanak a hatóságoknak, hogy őrizetbe vegyenek bárkit, aki közterületen “durva vagy obszcén kifejezésekkel illet egy másik személyt”.

A húszezer fős Middleborough 1968 óta rendelkezik a nyilvános káromkodás megfékezését célzó helyhatósági rendelettel, ám mivel a szabályozás lényegében bűncselekményként kezeli a szitkozódást, eddig szinte soha nem éltek vele. Egyszerűen nem érné meg az időt és az energiát az ilyen ügyek bírósági úton való rendezése – magyarázták a helyi illetékesek.

A most javasolt rendelet értelmében a rendőrök – a közúti szabálysértéseknél használt – helyszíni bírságolási cédulát adnának a káromkodóknak. A javaslat a figyelmetlen vezetés bizonyos típusainak, a közterületen való alkoholfogyasztásnak és a marihuána használatának büntethetőségéről is intézkedik.

A hírt olvasva nekünk az alábbi klasszikus ugrott be:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik