Nagyvilág

Franciáknak balra át?

francia-voks (választás, franciaország, urna)
francia-voks (választás, franciaország, urna)

Parlamenti választások kezdődnek Franciaországban.

Franciaországban az Ipsos felmérése szerint az elnökválasztás után a baloldal nyeri a parlamenti voksolást is. A megkérdezettek többsége nem szeretné, ha a szocialista államfőnek egy jobboldali kormánnyal kellene irányítania az országot. A végeredményt komolyan befolyásolhatja, hogy a megkérdezettek 12 százaléka nem tudta megmondani, kire fog szavazni.


Fotó: MTI

Ugyanakkor a közvélemény-kutató előrejelzése szerint a zöldeket is magába foglaló baloldali koalíció a szavazatok 45 százalékra, az eddigi konzervatív kormánytöbbséget adó Népi Mozgalom Uniója szövetségeseivel együtt 35 százalékra, a szélsőjobboldali Nemzeti Front 15 százalékra számíthat.

A baloldal támogatóinál jócskán többen voltak (56 %) azok, akik nem támogatnák, hogy a kormányfő és a köztársasági elnök más-más politikai családhoz tartozzon. Valójában ez ad nagy esélyt baloldalnak, hiszen egyébként a jobboldal túlsúlyban lenne. Mivel azonban a Népi Mozgalom Uniója nem tárgyal a Nemzeti Fronttal, elemzők szerint esélye sincs a győzelemre. A szocialistákat segíti az is, hogy Francois Hollande egyelőre a kivárásra játszik. Az új elnök új adózási terveit például csak a parlamenti választások után ismerteti, és eddigi teljesítményével a franciák 61 százaléka elégedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik