Gazdaság

Viszik a görögök a pénzünket

görög_gazd ()
görög_gazd ()

Hiába erősödött meg a forint az elmúlt hetekben, a görög politika egy balegyenessel újra a padlóra küldte. És nem ez az egyetlen mód, ahogy kárt okoz Magyarországon az ottani pánik.

Ismét 296 forintot kellett tegnap reggel egy euróért fizetni, ami a múlt heti 284 forint körüli szinthez képest egy súlyos bezuhanás volt. A legjobb magyar részvények tőzsdeindexe, amelynek volt pár szép napja, ma reggel ismét 1,4 százalékos mínuszban volt.

Ám ezúttal nem rajtunk múlt vagy tőlünk függött az esés. Csak követtük a barátainkat. Ugyanis az euróba és az Európai Unió gazdasági stabilitásába vetett bizalom akkorát esett a világban, hogy még Japánban, a Nikkei index esésén is látni lehetett. Az euró 1,2727-ig gyengült a dollárral szemben. Ez a negatív hangulat ragadt át a magyar piacra is.

Az ok az elemzők szerint egyértelmű: a görög balhé.


Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF

Mi történik itt?

A választásokon a parlamentbe bekerült pártok közül egynek sem sikerült kormányt alakítania, így június 17-én újra választások lesznek, ami tovább növeli a politikai bizonytalanságot – és ezen keresztül az euró sorsával kapcsolatos félelmeket.

Ugyanis keddig még volt némi esély arra, hogy egy olyan kormánykoalíció alakuljon Görögországban, amely hajlandó a nemzetközi hitelben vállalt megszorításokat átnyomni a társadalmon, és így elkerülhető a görög államcsőd. Ám a pártok nem tudtak megállapodni, ami növeli az esélyét annak, hogy a Sziríza nevű párt győzhet a következő választásokon.

A Sziríza a hitelmegállapodás újratárgyalásában gondolkodik, ám az elemzők szerint erre nem sok fogadókészség van az EU döntéshozói között. Félnek, hogy az engedékenységgel Pandora szelencéjét nyitnák meg, s a görögnél jóval nagyobb spanyol gazdaság is a megszorítások elkerülését követelné magának, az államcsőd szélén táncolva.

Magyar hatások

A devizaárfolyamok változása és a tőzsdeindexek esése nemcsak azoknak fáj, akik a pénzzel vagy részvényekkel kereskednek: drágább lesz a nyaralásunk, a lakáshitelünk, és rosszabb feltételekkel tudunk bankolni. Ha marad a görög bizonytalanság, magasabb lehet az infláció, egyszóval minden többe kerülhet. Ha rossz a forint értéke, akkor az állam is rosszabb helyzetbe kerül, hiszen drágább a devizaadósságait törleszteni.

A görög piac történései ráadásul a legváltoztasobb magyar cégeket is rosszul érintheti. Az OTP Bank a vártnál jobb eredményeket hozott tegnap nyilvánosságra, mégis több mint 3 százalékkal csökkent részvényeinek értéke, mert a befektetők mindent sötéten láttak.

Nincs fájdalommentes kiút

Nincs mód arra, hogy megváltoztassák a 130 milliárd eurós görög mentőcsomaghoz kapcsolódó feltételeket – szögezte le José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Brüsszelben összehívott szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Barroso szerint Görögországnak az EU-ban és az euróövezetben kell maradnia, és nem létezik az uniós mentőprogramnál kevésbé fájdalommentes kiút a helyzetből. A görög lakosságnak – hangsúlyozta – az alternatívákat és a várható következményeket illetően a teljes ténybeli tájékozottság birtokában kell majd döntenie az újabb választásokon az ország jövőjéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik