Nagyvilág

Visszatáncol az atomenergiához Japán

A gazdaság védelme és az emberek megélhetése érdekében Japánban újraindítanak két nukleáris reaktort a kormányfő pénteki bejelentése szerint.

Noda Josihiko az állami televízióban élőben közvetített sajtóértekezletén beszélt a nyugat-japáni Ohiban lévő atomerőmű várható megnyitásáról, és hangsúlyozta: a kormánynak átfogó intézkedéseket kell tennie a két reaktor biztonságának szavatolása érdekében.

Japánban jelenleg mind az ötven működőképes reaktor üzemen kívül van. Újraindításukkal kapcsolatban a közvélemény komoly aggodalmat táplál a tavaly márciusi pusztító földrengés nyomán kialakult fukusimai nukleáris katasztrófa miatt.

A nukleáris energia döntő fontosságú a japán társadalom számára – hangsúlyozta Noda, hozzátéve, hogy kormánya azt szeretné, ha a reaktorok beindításával el lehetne kerülni a nyári energiaválságot.

“Az emberek érdekében újra kell indítanunk az Ohi 3-as és 4-es számú reaktorát” – szögezte le Noda, hozzátéve, hogy a japán lakosság képtelen létezni, ha minden nukleáris reaktort leállítanak. A nyugati régióban a következő hónapokban 15 százalékos energiahiánnyal kell számolni, amennyiben a reaktorokat nem helyezik üzembe – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik