Nagyvilág

Még mindig veszélyes Fukusima

A tavalyi japáni földrengésben és szökőárban tönkrement fukusimai atomerőmű még mindig veszélyes.

Noha a legrosszabbon már túl vannak, még midnig veszélyes a fukusimai erőmű: ám az ideiglenesen, szükségmegoldásokkal helyreállított legfontosabb berendezések működnek – mondta az erőmű vezetője kedden a létesítménybe látogató újságíróknak. Közben napvilágot látott egy független jelentés, miszerint a kormány a katasztrófa utáni napokban alábecsülte az erőművet ért kár várható következményeit, bár titkon készített egy tervet arra, hogy kiköltöztetik Tokió lakosait.

Az újságírók hevenyészett helyreállítási megoldásokat láthattak a helyszínen, több tönkrement, de nem kulcsfontosságú jármű vagy berendezés még abban az állapotban hevert a földön, ahogy a katasztrófa után maradt. Az a távvezetéktartó oszlop, amely eldőlt a szökőár hatására, és elvágta az erőmű hűtőrendszerének áramellátását, még mozdítatlanul még mindig ott van.

“Annak ellenére, hogy az erőműben sikerült megvalósítani az úgynevezett ‘hideg leállást’, még mindig vannak problémák, amelyeket legalább részben meg kell oldani” – mondta Takahasi Takesi, aki  decemberben lett a létesítmény igazgatója, miután elődje egészségi okokra hivatkozva lemondott.

Kedden jelent meg Japánban egy független alapítvány jelentése a katasztrófamentés körülményeiről. Ebből kiderül, hogy amikor a szerencsétlenséget követő néhány napban kisebb hidrogénrobbanások rázták meg a fukusimai kettes reaktort, a hatóságok valamint reaktor üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) fontolóra vették az erőmű teljes evakuálását. Az alapítvány szerint azonban ez nagy hiba lett volna, mert oda vezethetett volna, hogy végül magából Tokióból is ki kellett volna telepíteni a lakosságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik