Nagyvilág

Csehországban a kommunisták vannak a legtöbben

Csehországban a mai napig a kommunista párt rendelkezik a legtöbb párttaggal. Még a második helyezett kereszténydemokraták is megtűrtek voltak az előző rendszerben.

A statisztikai hivatal által most nyilvánosságra hozott kimutatás szerint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) idén március végén 56 763 tagja volt, ami az összes mérvadó pártot tekintve messze a legmagasabb szám. A KSCM a kilencvenes évek elején alakult, és egyike az egykori állampárt, Csehszlovákia Kommunista Pártja (CSKP) utódpártjainak.

A második legnépesebb tagságot a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) mondhatja magáénak. A kereszténydemokrata néppárt bejegyzett tagjainak száma 33 500. Helyi elemzők szerint ez annak köszönhető, hogy a párt a szocialista rendszerben is működött, mint a Nemzeti Front öt engedélyezett pártjának egyike.

Az 1989-es rendszerváltás után alakult pártok közül a Polgári Demokrata Pártnak (ODS) van a legtöbb tagja, 25 892. A Václav Klaus alakította párt 1990 óta van jelen a cseh politikában. Tagsága szintén csökken.

A kilencvenes évek elején újjáalakult Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) 23 802 tagja van. A többi párt esetében a taglétszám nem éri el az ötezret sem.

A statisztikai hivatal becslése szerint az összes csehországi politikai pártnak együttesen mintegy 150 ezer tagja van, a szám az utóbbi időben folyamatosan csökken.

Jan Hartl, a prágai STEM közvélemény-kutató intézet igazgatójának véleménye szerint Csehországban egyre inkább eluralkodik a pártellenes hangulat. “Az emberek egyre kiábrándultabbak a pártokból. Általános a vélemény, hogy a pártok csak egy szűkebb csoport érdekeinek a keresztülvitelére összpontosítanak, s a tagokat manipulálják” – nyilatkozta Hartl.

Kommunistákból egyébként mi sem állunk csehül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik