Nagyvilág

A lengyelek leszámolnak a kommunistákkal

Vádiratot nyújtott be három volt kommunista vezető ellen a náci és a kommunista bűnöket feltáró lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyészsége, amely szerint több mint 300 tartalékos katonát jogellenesen, politikai nézeteik és ellenzéki tevékenységük miatt "izoláltak" az 1981-ben bevezetett hadiállapot idején.

Az ügyészség a kárvallottak bejelentése alapján indított eljárást az ügyben, amelyben a varsói körzeti katonai bíróság az illetékes. A tettet tagadó gyanúsítottakra akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható – írta a TVN24 hírportál.

A vádirat szerint Florian Siwicki, a lengyel hadsereg volt vezérkari főnöke, Wladyslaw Ciaston volt belügyminiszter-helyettes és Józef Sasin, a belbiztonsági szolgálat volt magas rangú beosztottja 1982 és 1983 fordulóján katonai terepgyakorlat keretében “intenzív társadalmi átnevelésben részesített” 304 ellenzékit. Az IPN által összegyűjtött dokumentáció arra is utal, hogy a gyakorlattal csak álcázták a “politikai ellenség elkülönítését”. A Szolidaritás szakszervezethez is tartozó kárvallottakat még a kommunista törvényhozás értelmében sem internálhatták volna.

Siwicki tábornok Wojciech Jaruzelski volt miniszterelnök, a Lengyel Egyesült Munkáspárt egykori vezetőjének közvetlen munkatársa és a hadiállapot egyik megszervezője volt. A hadiállapot bevezetésének ügyében 2007-ben indított perben egészségi állapota miatt nem vett részt.

Ciaston belügyminiszter-helyettesként 1981-tól öt éven keresztül vezette a belbiztonsági szolgálatot. Feltételezések szerint ő volt Jerzy Popieluszko, ellenzéki pap meggyilkolásának kezdeményezője. Popieluszkót 1984-ben gyilkolták meg. Ugyanakkor az ügyben indított két bírósági perben felmentették a vád alól Ciastont.

Sasin a lengyel belbiztonság egyik legfontosabb alakja volt, és még a rendszerváltás után is hatalmas befolyással rendelkezett, elsősorban üzleti körökben. Kulcsfontosságú tanú Marek Papala országos rendőrfőkapitány 1998. évi meggyilkolásának ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik