Nagyvilág

Peking ellenzi az atomfegyvereket a Közel-Keleten

Háborúellenes izraeli aktivista (izrael, tüntetés, )
Háborúellenes izraeli aktivista (izrael, tüntetés, )

Kína ellenzi, hogy bármely közel-keleti állam atomfegyverek megszerzésére törekedjen - hangoztatta Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök szerdán, amikor találkozott Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel.

Ven ugyanakkor megerősítette, országa továbbra is kitart amellett, hogy az iráni nukleáris kérdést diplomáciai csatornákon, pártatlanul kell kezelni.

A kínai fél közeli kommunikációra és együttműködésre törekszik az iráni féllel – jelentette ki Ven, s a Hszinhua hírügynökség szerint kitért arra is, hogy ország tiszteletben tartja az iráni nép fejlődésének a maga által választott útját. Mint mondta, Kína a gazdasági kapcsolatok terén pragmatikus együttműködésének fokozására törekszik Iránnal.

A kínai kormányfő úgy vélte, Pekingnek és Teheránnak továbbra is folyamatosan törekednie kell a kölcsönös megértés és a bizalom fokozására.

Ahmadinezsád elismerően szólt arról, hogy Kína “tiszteletben tartja Irán szuverenitását és törvényes jogait”, s hogy konstruktív szerepet tölt be a nemzetközi és regionális ügyekben – számol be a kínai hírügynökség. Az iráni politikus a találkozón kifejezte, hogy országa a Kínával folytatott együttműködés átfogó fejlesztésére törekszik, s azt hangoztatta, hogy a kétoldalú kapcsolatokban nincs semmiféle negatív elem.

Sajtójelentések szerint az iráni elnök szerdán pekingi egyetemi hallgatók előtt egyebek mellett beszélt a “farkasról”, amely háborúkat indít szerte a Földön és igyekszik “felfalni” a világot. Az Egyesült Államokra célozva még megállapította, “a cionista rezsimmel együtt nyomta el a palesztin népet”. Hozzátette, “a mai világban erkölcsös vezetőkre van szükség”.

Mahmúd Ahmadinezsád a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) csúcstalálkozójára érkezett. Irán – Mongólia, Pakisztán és India mellett – a SESZ megfigyelői státusú országa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik