Nagyvilág

Kövér szerint ő nem provokált

kover-laszlo(210x140)(1).jpg (kövér lászló, )
kover-laszlo(210x140)(1).jpg (kövér lászló, )

Az Oszággyűlés elnöke úgy véli, a magyar-román viszonyt terhelő vitákat nem ő provokálta ki, ezek a román kormányváltásra vezethetők vissza.

A házelnök Gyergyószentmiklóson beszélt erről szerda esti sajtóértekezletén, a Magyar Polgári Párt (MPP) választási kampányát támogató székelyföldi körútja második napján. Kövér erdélyi látogatása napok óta címlapsztori a román lapokban, az országos hírtelevíziók pedig élő közvetítésekben tudósítanak nyilatkozatairól.

“Évente többször jövök Erdélybe, négy évvel ezelőtt is segítettem az MPP választási kampányát, és soha semmilyen problémát nem okoztam. Nem bennem van az oka ennek a kitüntető figyelemnek, hogy még a román kormány napirendjére is fölverekedtem magam, hanem a kormányváltás és a választási kampány tényében” – mondta Kövér, arra utalva, hogy Victor Ponta román miniszterelnök a kabinet szerdai ülésén megköszönte a belügy- és külügyminiszterének, hogy “okosan” viszonyultak Kövér “provokáló és felelőtlen” magatartásához.

Kövér kifejtette: az új román kormány már a hatalomra kerülésének legitimációját is részben abból merítette, hogy egy “magyar ügy” – a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar kara miatt – támadta meg az előző román kormányt. Rámutatott: azóta is egymást váltják azok az intézkedések, amelyek nem a magyar-román együttműködés fejlesztését szolgálják. “A tányérzörgés oka ebben keresendő, és nincs olyan illúzióm, hogy az őszi parlamenti választások előtt sokat javulna a helyzet” – mondta a házelnök.

Kövér László kitartott erdélyi látogatása mellett annak ellenére, hogy a román házelnökök felkérték: halassza azt el az önkormányzati választások utáni időszakra. Több román politikus és újságíró sértőnek találta a házelnök pünkösd vasárnapján Székelyudvarhelyen tett kijelentéseit. Akkor – Nyirő József, a II. világháború idején nyilas kötődésű, emigrációban elhunyt erdélyi író szülőföldjén való újratemetésének hatósági megakadályozását kommentálva – úgy fogalmazott: “derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése”.

Újságírói kérdésre válaszolva Kövér László szerdán a Nyirő-vitát a román kormányváltás számlájára írta, rámutatva, hogy a szervezők a korábbi, néppárti kabinetet már hónapokkal korábban tájékoztatták terveikről, és Bukarest semmilyen kifogást nem emelt.

“Az új román kormány úgy érezte, hogy ez egy nagyon fontos szimbolikus ügy, amiben, ha velünk szemben fellép, akkor kap néhány szavazatot még pluszba a közelgő választásokon” – jelentette ki.

Az MPP tiszteletbeli elnökeként Kövér László szerdán Hargita megyében folytatta kampánykörútját, Székelyudvarhely, Gyimesközéplok, Csíkszereda és Gyergyószentmiklós térségének több mint tíz települését kereste fel. Csütörtökön a házelnök Háromszékre (Kovászna megyébe) látogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik