Belföld

Kövér nem vitatkozik a románokkal

kövér-nyírő(i) (Kövér László, Nyírő József, Székelyudvarhely)
kövér-nyírő(i) (Kövér László, Nyírő József, Székelyudvarhely)

Az Országgyűlés elnöke sajnálatát fejezi ki, hogy a román hatóságok közigazgatási úton megakadályozták Nyirő József vasárnapra tervezett újratemetését.

Kövér László kegyeleti aktusnak tartja Nyirő József újratemetését, azzal kapcsolatban nem kíván ideológiai vitába bocsátkozni a román féllel – mondta a magyar házelnök kabinetfőnöke hétfőn az MTI-nek.

Veress László a román kormány, illetve a román külügyminisztérium által megfogalmazott bírálatokkal összefüggésben úgy fogalmazott: az Országgyűlés elnöke sajnálatát fejezi ki, hogy a román hatóságok közigazgatási úton megakadályozták Nyirő József vasárnapra tervezett újratemetését.

Hozzátette, a házelnök különösen sajnálja, hogy ebben a közigazgatási akadályoztatásban Székelyudvarhely magyar polgármestere is aktív szerepet vállalt. A kabinetfőnök hangsúlyozta, a törvényességet felügyelő Hargita Megyei Prefektúra maga állapította meg, hogy Nyirő József újratemetésének szervezői mindenben betartották a román jogszabályokat.

Veress László arra is kitért, a magyar házelnök az újratemetést kegyeleti aktusnak tartja, és nem kíván ideológiai vitákba bocsátkozni a román féllel. Hozzátette, a román hatóságok által Székelyföldön pünkösd idején emberi hamvak után folytatott “hajtóvadászat” nem méltó a román kormányhoz.

A vasárnap tartott székelyudvarhelyi megemlékezésről szólva azt emelte ki, hogy a szervezők arra senkit nem hívtak meg név szerint, “de senkit nem is rekesztettek ki onnan”, azon tetszése szerint bárki részt vehetett.

A szervezők bíznak abban, hogy az újratemetés miatt kialakult függő jogi helyzet megoldódik, és ezt követően megtartják majd a szertartást, amelyen Kövér László házelnök, aki hétfőn visszaindult Budapestre, részt kíván majd venni – zárta mondandóját Veress László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik