Nagyvilág

Óriási flottafelvonulással köszöntötték II. Erzsébetet

Nagy-Britannia történetének legnagyobb békeidőbeli flottafelvonulásával köszöntötték vasárnap délután London folyóján, a Temzén a brit uralkodót trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából.

A 86 esztendős II. Erzsébet királynő 1952. február 6., édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság – valamint az őt ma is államfőjének elismerő 15 nemzetközösségi ország – élén.

A központi ünnepségeket azonban a hétfői és keddi rendkívüli munkaszünettel négynapossá hosszabbított mostani, első júniusi hétvégére szervezték, abban a reményben, hogy a milliónyi hazai és külföldi érdeklődő kellemes időjárási viszonyok közepette élvezheti a látványosságokat.

Ez a számítás sajnálatos módon nem vált be. A csaknem félnapos, rendkívül látványos folyami felvonulás kezdetén még valamennyire kegyesnek tűnt az időjárás a több mint ezer hajón utazó húszezer részvevőhöz – köztük a királynőhöz és kíséretéhez -, és a parton felsorakozott, becslések szerint egymillió érkelődőhöz, mert a 8-10 fokos, februárt idéző hőmérséklethez és a fagyos szélhez legalább eső nem társult. Később azonban megérkezett a csapadék is, és a konvoj végül szakadó esőben érkezett meg végállomásához, a világhírű londoni Tower-hídhoz.

A 18 havi előzetes szervezéssel összeállított flottafelvonulás mindazonáltal így is a gyémántjubileumi négynapos “szuperhétvége” messze legnagyobb és leglátványosabb eseménye volt.


(MTI/EPA/Andy Rain)

A normandiai partraszállás óta nem látott méretű, de ezúttal békés célú flottademonstrációban brit, nemzetközösségi és más országokból érkező hajók – köztük magánjachtok, lakóhajók, vitorlások, sőt evezősök – vettek részt.

A menetet egy úszó harangláb vezette fel, amelyen külön e jeles alkalomra öntött nyolc harang jelezte a “hajóhad” érkezését. A harangokat a királyi család tagjairól nevezték el; a legnagyobb az ünnepelt nevét viselő, csaknem féltonnás Elizabeth harang volt.

Utána 262 evezős bárka következett, élükön a 27 méter hosszú Glorianával, amelynek evezősei között két olimpiai bajnok is volt: Sir Steve Redgrave, az egyetlen brit sportoló, aki öt egymást követő olimpiáról tért haza aranyéremmel, és Sir Matthew Pinsent, a brit evezőssport négyszeres olimpiai bajnoka, a BBC jelenlegi sportkommentátora.

Az evezős szekció elhaladása után csatlakozott a konvojhoz az uralkodót és családját szállító Royal Barge, vagyis a királyi bárka, amely “civilben” a Magna Carta Steamship hajóstársaság The Spirit of Chartwell nevű folyami luxushajója.

A hajót erre az alkalomra teljesen átalakították: II. Erzsébet királynőnek és férjének, a 91 esztendős Fülöp edinburghi hercegnek külön vörös-fehér bársonnyal borított trónszéket helyeztek el a félig nyitott fedélzeten, a vízi járművet szinte virágerdő borította, és a hajóorrt barokk stílusú, aranyfuttatású orrdísz ékesítette.

A Royal Barge-on utazott a királyi család tagjai közül az uralkodó elsőszülött fia, Károly trónörökös és hitvese, Kamilla cornwalli hercegnő, valamint Károly két fia, Vilmos és Harry herceg. Vilmos kíséretében természetesen jelen volt a fedélzeten felesége, Katalin cambridge-i hercegnő, vagyis Kate Middleton, akinek a herceg tavaly áprilisban esküdött örök hűséget.

A királynőt és kíséretét szemmel láthatólag nem zavarta a télies, szeles-esős időjárás: végig a tetővel fedett, ám minden oldalról nyitott fedélzetről integettek a parton felsorakozott százezreknek, akiknek ünnepi hangulatát szintén nem rontotta el az ömlő eső.

A királyi bárkát számtalan kisebb-nagyobb motorcsónak, folyami munkahajó, valamint történelmi múlttal bíró vízi jármű követte. Ez utóbbiak között volt a legendás “Dunkirk Little Ships” közül is ötven. Nagy-Britanniában e névvel tartják számon azt a hétszáz kis magánhajót, amelyek kulcsszerepet játszottak a francia partokon, Dunkerque-nél 1940 májusában bekerített több mint 330 ezer szövetséges katona Angliába menekítésében.

A gyémántjubileumi hosszú hétvége következő nagy eseménye a hétfő esti szuperkoncert lesz a Buckingham-palota – a legfőbb londoni királyi rezidencia – előtti téren. A több mint kétórás megarendezvényen fellép mások mellett Sir Paul McCartney, Sir Elton John, Sir Tom Jones, Stevie Wonder, Robbie Williams, Sir Cliff Richard, Shirley Bassey, Jools Holland, Ruby Turner, Annie Lennox és Kylie Minogue.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik