Nagyvilág

Gyémántjubileumi “csúcshétvége” Nagy-Britanniában

Gyemantjubileum(210x140)(1).jpg (gyémántjubileum, ii. erzsébet királynő, )
Gyemantjubileum(210x140)(1).jpg (gyémántjubileum, ii. erzsébet királynő, )

Rendkívül látványos, háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik a britek II. Erzsébet királynő trónra lépésének hatvanadik évfordulóját. A várt milliós tömeget szuperkoncerttel, évtizedek óta nem látott flottafelvonulással szórakoztatják majd Londonban. Csak az időjárás nincs ünnepi hangulatban.

Gyémántjubileumi “csúcshétvégének” örülhetnek a brit alattvalók milliói. A vasárnap kezdődő rendkívül látványos, háromnapos rendezvénysorozat lesz ugyanis az uralkodó trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából rendezett egészéves ünnepségfolyam legkiemelkedőbb mozzanata.

A brit kormány négynapos hosszú hétvége meghirdetésével járult hozzá a nép gondtalan ünnepléséhez, a mostani hétvége után ugyanis a hétfőt és a keddet is munkaszüneti nappá nyilvánították. A központi ünnepségeket abban a reményben szervezeték az első júniusi hétvégére, hogy az érdeklődők kellemes időjárási viszonyok közepette élvezhesse a látványosságokat.

A brit meteorológia előrejelzése szerint ez a számítás nem vált be, mert vasárnap és hétfőn várhatóan szakadni fog az eső Londonban és a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 fok körül lesz, ám a briteket – ha igazán ünnepelni akarnak – az időjárás ettől nem szokta elriasztani.

A hétvégi gyémántjubileumi rendezvények közül talán a leglátványosabb a Temzén tervezett, ezernél több különböző hajóból álló vasárnapi flottafelvonulás lesz, amelynek élén a királynő díszes bárkája, a Royal Barge halad majd. A szervezők várakozása szerint legalább egymillióan sorakoznak majd fel a Temze partján és hídjain a királynő és tekintélyes kísérete üdvözlésére.

A másik nagy esemény a hétfő esti szuperkoncert lesz a Buckingham-palota – a legfőbb londoni királyi rezidencia – előtti téren. A több mint kétórás megarendezvényen fellép mások mellett Sir Paul McCartney, Sir Elton John, Sir Tom Jones, Stevie Wonder, Robbie Williams, Sir Cliff Richard, Shirley Bassey, Jools Holland, Ruby Turner, Annie Lennox és Kylie Minogue.

A 86 esztendős II. Erzsébet királynő 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság élén. Emellett az 54 tagállamot számláló, zömmel az egykori brit gyarmatokból álló, önkéntes szerveződésű Nemzetközösség országai közül is tizenötnek ő az alkotmányosan elismert államfője, köztük olyan parányoknak, mint Tuvalu, és olyan földrésznyi óriásoknak, mint Kanada és Ausztrália.

II. Erzsébet királynő néhai nagybátyja, VIII. Eduárd “jóvoltából” ülhet immár hat évtizede a brit trónon. Eduárd ugyanis a korona helyett egy elvált amerikai hölgy, Wallis Simpson kegyeit részesítette előnyben, és 1936. december 10-én távozott a birodalom éléről, átadva helyét öccsének, Erzsébet édesapjának, akit VI. György néven koronáztak királlyá.

Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartja, 63 évvel, hét hónappal és három nappal. II. Erzsébet királynőnek valamivel több mint három évet kell még uralkodnia Viktória rekordjának megdöntéséhez. Ehhez az szükséges, hogy 2015. szeptember 10-én, 90. életévében is még ő üljön az Egyesült Királyság trónján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik