Nagyvilág

Válságos állapotban az elítélt Mubarak

Médiajelentések szerint válságos állapotba került Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök szombaton, amikor helikopteren egy kairói börtönkórházba szállították a rá kiszabott életfogytiglani szabadságvesztés kihirdetése után.

Mubarak mellett egykori belügyminisztere, Habíb el-Adli is életfogytiglanit kapott, amiért a Mubarak hatalmát megdöntő tavalyi megmozdulások során csaknem 900 békés tüntetőt ölt meg a karhatalom.

Mubarak annak a helikopternek a fedélzetén lett rosszul, amely a Kairó külterületén lévő Tora börtön kórházába vitte őt az ítélethirdetés után.

A Nile News állami hírtelevízió közlése szerint a 84 éves exelnöknek szívrohama volt. A tévének egy kórházi forrás azt mondta, hogy még a helikopteren kezelésbe vették a volt elnököt.

Tüntetések kezdődtek Egyiptomban

Mubarak ítélethirdetése után ezrek özönlöttek az egyiptomi nagyvárosok utcáira, hogy tiltakozzanak a szerintük nem elég súlyos, életfogytiglani ítélet ellen.

A kairói Tahrír téren, amely a Mubarak hatalmát tavaly február 11-én megdöntő felkelés központja volt, a tüntetők egy része az exelnök kivégzését követelte, mások attól tartottak, hogy az ítélet a vád gyengeségéről tanúskodik, s az ország egykori autokrata vezetője a fellebbezéssel kicsúszhat majd a bírák keze közül. Tüntetés volt Alexandriában és Szuezben is.

Alig két héttel az ország első szabad elnökválasztásának döntő fordulója előtt a versenyben lévő jelöltek egyike, Ahmed Safik – a Mubarak-rezsim utolsó miniszterelnöke – úgy vélte: az ítélet arról tanúskodik, hogy “senki sem mentesülhet a felelősségre vonás alól, ha a törvény úgy kívánja”.

Riválisa, a Mubarak idején illegalitásba kényszerített Muzulmán Testvériség jelöltje, Mohamed Morszi ugyanakkor a per újratárgyalását követelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik