Nagyvilág

Mubarak életfogytiglanit kapott

huszni mubarak (hoszni mubarak, )
huszni mubarak (hoszni mubarak, )

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték szombaton Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt, amiért az egyiptomi felkelés idején békés tüntetők meggyilkolására adott utasítást.

Az elnöklő Ahmed Refát bíró ugyancsak életfogytiglani börtönre ítélte Habíb el-Adli volt egyiptomi belügyminisztert hasonló vádak alapján. A volt biztonsági szolgálat hat magas rangú tisztségviselőjét felmentették. Mubarak két, a bíróság előtt ugyancsak megjelent fia, Alaa és Gamál ellen pedig – elévülés címén – ejtették a korrupciós vádat. Az exelnököt sem marasztalták el korrupcióért.

A 84 éves Mubarak ellen a fő vád az volt, hogy rendszere védelmében felhatalmazást adott a hadseregnek éles lőszer használatára békés tüntetők ellen, de korrupcióval is vádolták. Az ügyészség halálbüntetést kért rá, a védők felmentéséért folyamodtak azzal az indoklással, hogy lemondása nem volt szabályos, ezért továbbra is államfőnek kell tekinteni, aki fölött csak különleges bíróság mondhat ítéletet. Az ítélet ellen fellebbezést nyújthatnak be.

Az ítélet ellen a bíróság épülete előtt összegyűltek, de a tárgyalóteremben ülők közül is sokan hevesen tiltakoztak, mivel halálbüntetést akartak Mubarakra. A felháborodott emberek az épület előtt összecsaptak a rendőrökkel, a tárgyalóteremben pedig dulakodni kezdtek a biztonsági őrökkel. Az egyiptomi televízió egyenesben közvetítette az ítélethirdetést. “Az emberek a bíróságok megtisztítását akarják” – kiabálták a tiltakozók. A hallgatóság soraiban többen is a tavalyi tömegtüntetések során megölt tüntetők fényképeit tartották a magasba. Az épületen kívül a tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik üldözőbe vették őket.

A Mubarak bukásához vezető tüntetéssorozaton mintegy 850 ember veszítette életét, és hatezren sebesültek meg.
A betegeskedő exelnököt egy katonai helikopter szállította a kórházból a bíróságra, és egy hordágyon gurították be az ülésterembe. A bíró az ítélethirdetés előtt elrendelte, hogy az áldozatok hozzátartozói hagyják el a termet.
A napszemüveget viselő exelnök semmilyen érzelmet nem mutatott az ítélet felolvasásakor. Az egyiptomi főállamügyész az ítélethirdetés után elrendelte, hogy Mubarakot szállítsák a Kairó külterületén lévő Tora börtönbe, ahol a többi vádlottat őrizték a per idején. Az exelnököt eddig egy katonai kórházban tartották fogva.

A Mubarak-per tavaly augusztus 3-án kezdődött. A volt egyiptomi elnök peréhez kapcsolták a volt belügyminiszter és a hat magas rangú belbiztonsági főnök elleni eljárást is. Mubarak 2011 februárjában távozott hivatalából az ellene kirobbant népfelkelés nyomán. A hatalmat a legfelső katonai tanács vette át. Mubarak, az “arab tavasz” során megbuktatott államfők közül eddig az egyetlen, akit bíróság elítélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik