Nagyvilág

Lengyel haláltáborok miatt bajban Obama

Bocsánatkérést követelnek Lengyelországban az amerikai elnöktől, miután az ország területén működött náci haláltáborra a „lengyel” jelzőt használta egy kitüntetést átadásakor mondott beszédében.

A lengyel kormányfő erős hangú közleményben reagált Barack Obama „elszólására”, amelyet kedden tett az Elnöki Szabadság- érdemrend átadásakor – jelentette a CNN és a BBC. Az amerikai elnök Jan Karski lengyel ellenállót tüntette ki a posztumusz díjjal, aki az elsők között számolt be a náci haláltáborok működéséről és a zsidók szisztematikus kiirtásáról Franklin Roosvelt amerikai elnöknek. Obama az átadáskor mondott beszédben használt a „lengyel haláltábor” kifejezést.

Ezzel érzékeny pontra lépett. Lengyelország ugyanis nagy gondot fordít arra, hogy a második világháború alatt az ország területén működött haláltáborokhoz a „náci”, és ne a „lengyel” jelző rögzüljön. „Nem fogadhatunk el ilyen kijelentéseket, még baráti hatalmak vezetőitől sem” – jelentette ki Donald Tusk lengyel kormányfő. A Fehér Ház közleményben fejezte ki sajnálkozását Obama „elszólásként” jellemzett kijelentése miatt, de többen, így a lengyel külügyminiszter is formális bocsánatkérését követelnek „a felháborító hiba miatt” – jelentette a BBC.

Lech Walesa ezzel kapcsolatban kijelentette: ezt a hatalmas hibát arra kellene felhasználni, hogy többé soha ne mondja ki többé senki, sehol azt, hogy „lengyel haláltábor”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik