Nagyvilág

Összenőtt szívű gyerekek születtek Ukrajnában

babaláb (újszülött, )
babaláb (újszülött, )

Közös májjal és összenőtt szívvel jött világra egy sziámi ikerpár Ukrajnában. Az ikrek és édesanyjuk állapota is rendkívül súlyos.

Az rendellenes elhelyezkedésű ikreket viselő kismamát először a kelet-ukrajnai Kramatorszk városának szülészetére vitték be, ám miután kiderült, hogy komplikációk várhatók, átszállították a Donyeck Megyei Klinikára. Ott megállapították, hogy sziámi ikrekről van szó. A két kislány összenőtt szívekkel, és egyetlen közös májjal jött világra, császármetszés útján.

Az újszülötteket jelenleg lélegeztető géppel tartják életben. Édesanyjuknak szintén súlyos az állapota, ezért az intenzív osztályon ápolják. Az orvosok szerint a kismama a terhesség ideje alatt egyetlen alkalommal sem jelent meg kivizsgáláson, így ultrahangos vizsgálaton sem esett át.

A donyecki kórház szülészei, gyermekgyógyászai és -sebészei nemzetközi konzíliumot hívtak össze a továbbiak eldöntésére. Ukrajnában ugyanis ilyen komplikált esetre még nem volt példa. Egyelőre az sem biztos, hogy a mellkasuknál összenőtt ikrek túlélnének-e egy szétválasztó műtétet, mint ahogy az is kétséges, hogy kettejük közül bármelyik megmenthető volna, ha arra kerülne a sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik