Nagyvilág

Így spórol II. Erzsébet

A trónra lépésének 60. évfordulóját, azaz gyémántjubileumát ünneplő II. Erzsébet királynő igencsak spórolós: kukoricapelyhet reggelizik, műanyag edényeket használ és a menükártyákra nem ír dátumot, hogy többször is felhasználhassa őket.

A Tupperware edénycsalád neve az uralkodóház takarékosságának metaforájává vált csakúgy, mint az a tény, hogy a királynő utál bármit is kidobni. A most 86 éves II. Erzsébet és férje, a 90 éves Fülöp a II. világháború idején és az azt követő években szokott hozzá a spóroláshoz, amelyhez a mai napig tartja magát.

Azt, hogy a fényűzésbe született Erzsébet valóban jobban szereti-e a gumicsizmát és a régi ruhadarabokat a gyöngyöknél, gyémántoknál és a selyemnél, csak a hozzá legközelebb állók tudják biztosan. A Buckingham-palotából származó hivatalos források szerint az uralkodó a mai napig becsben tartja régi ruhatárának – akár a trónra lépése előtti időkből származó – darabjait. Gyakoriak az őt egyszerű kendővel a fején ábrázoló fotók is. Még a menükártyákkal is spórol: sosem ír rájuk dátumot, hogy újra használhassa őket.

Az alattvalóknak és az Angliába érkező turistáknak alkalmuk nyílik bepillantani a királynő magánéletébe, mégpedig az uralkodócsalád kelet-angliai, sandringhami birtokán. A többi királyi birtoktól eltérően az ottani kastély az uralkodóház magánvagyona, és nem az állam által felügyelt Crown Estate része. “Sandringham olyan hely, ahol a királyi család tagjai kikapcsolódnak, barátokat hívnak és élvezik a vidéket” – írta egyszer Fülöp herceg. A család rendszerint ott tölti a karácsonyi ünnepeket, ha pedig a királynő nincs ott, néhány lakosztály szabadon látogatható.

“Ez nagy, de nem óriási épület” – fogalmazott a látogatókkal foglalkozó Helen Walch az így is több mint 300 szobás kastélyról. “Itt nincs aranyfüst és vörös szőnyeg, látszik, hogy ez a királynő magánbirtoka” – tette hozzá.

Az antik bútorokkal berendezett szalonban az egyik asztalon egy félig kész kirakós látható: a puzzle II. Erzsébet egyik hobbija. “A darabokat fejjel lefelé teszi az asztalra, és nem nézi a mintaképet” – jegyezte meg Walch. A herceg sem űz költséges szenvedélyeket, ő képregényeket és karikatúrákat gyűjt, legszívesebben persze eredeti darabokat. A gyűjteményben természetesen róla és az uralkodóról készült gúnyrajzok is vannak.

Ha a királynő Sandringhambe látogat, elhelyeznek neki egy tévét, a könyvtárban pedig egy számítógépet, és ezzel meg is van az iroda. A dekoráció Erzsébet állatok iránt táplált szeretetét tükrözi, fényképek láthatók mostani és már elpusztult kutyáiról. Most egyébiránt öt kutyája van, három corgi és két dorgi – az Erzsébet által a corgi és a tacskó keresztezéséből született fajta két képviselője.

További érdekességeket itt olvashat a királynő életéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik