Nagyvilág

Orbán aggódik a demokráciáért

orban_viktor(i)(960x640)(2).jpg (orbán, frakcióülés, )
orban_viktor(i)(960x640)(2).jpg (orbán, frakcióülés, )

Orbán Viktor szerint a közelmúltbeli görögországi választások eredményei arra utalnak, hogy a nemzetközi gazdasági válság megrengette a demokratikus európai intézményrendszert is.

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kötetlen brüsszeli találkozóján elhangzottakról beszámolva a miniszterelnök elmondta: mindenki segítőkész és baráti hangon beszélt Görögországról, arra is törekedve, hogy az új voksolásra készülő választópolgárokhoz hiteles módon eljuttassák azt a gondolatot, hogy bár az ország sorsáról ők döntenek, “Európa csak akkor tud partner lenni Görögország talpra állításában, ha bizonyos, az EU által kínált megállapodásokat és … korábban már kitárgyalt megállapodásokat nem forgatják fel fenekestül”.

Egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt is elmondta, a kormánynak van elképzelése arra az esetre, ha az euróövezetben sikerül konszolidálni a ma zavarosnak tűnő helyzetet, de arra nézve is, mit kell csinálni, ha Görögország eurózónából való kilépésének – fogalmazása szerint rendkívül súlyos következményekkel járó, negatív – fejleménye bekövetkezne.

A kormányfő szerint a kettős mérce szempontjából jelenleg sokkal jobb a helyzet az Európai Unióban, mint korábban volt, lassacskán “a Magyarországgal kapcsolatos összes vitakérdés európai összehasonlító keretbe kerül”. Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: az említett európai keret alapján “kiderül, hogy Magyarországon nincsen semmilyen olyan jogi megoldás a gazdaságban és az alkotmányos rendszerben, amely ne lenne ismert valamelyik másik tagállamban”.
Jelezte Orbán Viktor azt is, hogy a legjobb reményekkel tekint a következő hetekben a Magyarország elleni deficiteljárással kapcsolatban esedékes uniós döntések és találkozók elé.

A kormányfő bejelentette: az Európai Unió közép-európai tagországai közös javaslatcsomagot terjesztenek elő a gazdasági növekedés uniós ösztönzésének lehetőségeire. A kötetlen EU-csúcstalálkozó témáihoz kapcsolódó csomag – amelynek kezdeményezője a magyar kormányfő – tervezett elemei közé tartozik, hogy a térség országai ( a Visegrádi Csoport tagjai) férhessenek hozzá az Európai Központi Bank (EKB) devizacsere-ügyletekre vonatkozó tevékenységéhez, állítsák meg a bankok “Közép-Európából történő, anyabankok irányában zajló” tőkekivonását, az unióban tegyék rugalmasabbá a fordított áfabeszedési rendszert, valamint erősítsék meg azt a tételt, hogy a kohéziós alapot továbbra is eredeti rendeltetésének megfelelően kell használni.

A miniszterelnök tegnap este arról beszélt, hogy a forintnak is fontos az euró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik