Nagyvilág

Verekedés az első melegfelvonuláson Grúziában

Verekedéssel és őrizetbe vételekkel ért véget az első grúz melegfelvonulás a fővárosban, Tbilisziben csütörtökön.

A rendezvény több tucatnyi résztvevőjét vallási csoportok megakadályozták abban, hogy a grúz főváros központi sugárútján haladjanak végig. A szivárványszínű zászlót lobogtató csoport tagjait ütlegelték és szidalmazták. A rendőrség három embert vett őrizetbe, akiket később elengedtek.

A felvonulók különféle transzparenseket vittek magukkal, amelyeken a következő állt: “Meleg vagyok”, “A melegek a barátaim”, “A homoszexualitás nem betegség”. Az ortodox vallási csoportok eközben arról próbálták meggyőzni a résztvevőket, hogy a rendezvény káros lehet másokra, különösen az utcán tartózkodó gyerekekre nézve.

“Ez egy helytelen életmódot népszerűsít” -– mondta egy ortodox pópa. “Meg akarjuk mutatni, hogy a homoszexualitás nem jelent fenyegetést a társadalomra” – magyarázta egy felvonuló.

Egy szervező elmondta, hogy számítottak ugyan negatív reakciókra, de azt nem várták, hogy rájuk is támadnak. “Ez mutatja, milyen messze van Tbiliszi attól, hogy modern európai várossá váljon” -– tette hozzá.

Az ortodox egyház komoly szerepet játszik a 4,6 millió lakosú Grúziában. A dél-kaukázusi ország konzervatív társadalmának nagy része elutasítja a homoszexualitást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik