Belföld

Mégis vonulhatnak a melegek

„Szabad a Pride, a bíróság helyre tette a rendőrséget!” – tudatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a budapesti rendőrfőkapitány Meleg Méltóság Menetét megtiltó határozatát. A bíróság „nem dőlt be” a rendőrség 13 oldalnyi érvelésének, a bejelentő és az őt képviselő TASZ ügyvédjének adott igazat. A végzés szerint a menet megtartható a bejelentett útvonalon, nincs ok, amely a törvény szerint a rendőrségi tilalmat megalapozná.

A bíróság szerint a rendőrség tévesen értelmezte nemcsak a gyülekezési törvényt, hanem saját szerepét is, amikor a jogalkotó helyett maga mérlegelte a tiltási okokat. A bíróság szintén elfogadhatatlan feltételezésnek tartotta a rendezvény „vélelmezhető” ellenzőinek és a rendezvény résztvevőinek szóbeli konfrontációjára való utalást. Ilyen alapon a rendőrség a bekiabálások veszélye miatt betilthatna egy rendezvényt, holott az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint éppen hogy gondoskodnia kell a gyülekezési jog biztosításáról – emlékeztetnek a jogvédők.

A bíróság immár kifejezetten figyelmeztetette a rendőrséget arra a társadalmi elvárásra, hogy határozatainál jogszerűen, a bírósági döntéseket, iránymutatásokat szem előtt tartva járjon el, azokat juttassa érvényre. A TASZ ügyvédje örömtelinek nevezte, hogy „a bíróság továbbra is kiáll a mindenkit megillető szabad gyülekezéshez való jog mellett, és gátat szab a rendőrség önkényes és diszkriminatív jogértelmezésének. A rendőrség eljárása a Pride kapcsán felháborító, mind a tavalyi felvonulással kapcsolatos hasonló fiaskó, mind pedig a neki tetsző rendezvényekhez való hozzáállása fényében” – tette hozzá Fazekas Tamás.

Tavaly februárban a Fővárosi Bíróság már hatályon kívül helyezte a rendőrség döntését, amely megtiltotta a múlt év június 18-ára, a budapesti Hősök tere és az Alkotmány utca közötti útvonalra tervezett Meleg Méltóság Menetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik