Nagyvilág

Amerika kész megtámadni Iránt

Egy Irán elleni amerikai katonai csapás tervei készen vannak, s ez az opció "teljesen elérhető" - mondta az Egyesült Államok tel-avivi nagykövete napokkal azelőtt, hogy Teherán felújítja atomprogramjáról szóló tárgyalásait a világhatalmakkal.

A tárgyalásokon részt vevő hatalmak, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország azt gyanítják, hogy Irán atomfegyver előállítására törekszik, és a tárgyalások mellett szankciókkal próbálják rávenni, hogy mondjon le az urándúsításról. Az újabb tárgyalások a múlt hónapban Isztambulban kezdődtek, és május 23-án Bagdadban folytatódnak.

Izraelhez hasonlóan az Egyesült Államok is hangoztatja már egy ideje, hogy – végső eszközként – fontolgatja katonai erő alkalmazását, megakadályozandó, hogy az iráni urándúsítás atomfegyverhez elegendő dúsítottságú uránt eredményezzen. Teherán tagadja az atomfegyvergyártás szándékát, azt hangsúlyozva, hogy programja kizárólag békés célú.

“Jobb lenne diplomáciai úton és nyomásgyakorlással megoldani ezt, mintsem katonai erővel” – mondta Dan Shapiro amerikai nagykövet az izraeli rádióban. “Ez azonban nem jelenti, hogy az opció ne lenne teljesen elérhető – nemcsak elérhető, hanem már készen is van. A szükséges tervezőmunka befejeződött” – tette hozzá.

Izrael, amely általános feltevés szerint a Közel-Kelet egyetlen atomhatalma, fenyegetve érzi magát Irántól, és már többször célzott annak lehetőségére, hogy megelőző háborút indít ellene. Sok elemző szerint azonban csak az Egyesült Államoknak vannak meg a katonai eszközei ahhoz, hogy tartós kárt okozzon az iráni atomprogramnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik