Nagyvilág

120 milliós éves fizetést kapnak a miniszterek

Eddig is a világ legjobban fizetett politikusai voltak a hongkongiak, de mostantól még többet vághatnak zsebre. Ennek ellenére korrumpálhatóak.

Havonta majdnem tízmillió forintot keresnek majd júliustól a hongkongi miniszterek, miután 8,1 százalékkal emelik fizetésüket –írta a South China Morning Post hongkongi napilap. A különleges igazgatású terület élén álló főminiszter pedig ennél is többet, havi 400 000 hongkongi dollárt, azaz 12 millió forintot tehet majd zsebre. A vezetők fizetésének megemeléséről a héten született döntés, melynek egyik oka, hogy a bérek 2002 óta nem változtak.

Az emelést számos oldalról támadják, emlékeztetve: a jövedelmi aránytalanságok már most is óriási méreteket öltenek Hongkongban. A hivatalos statisztikák szerint tavaly 20 500 hongkongi dollárt (615 ezer forint) tett ki az átlagos havi bér, a miniszterek fizetése ennek több mint tizenötszöröse.

Az elmúlt napokban azt is sokan felemlegették, hogy ugyan a magas politikusi fizetések egyik oka az, hogy ezzel a korrupciónak, a gazdaság és a politika túlzott összefonódásának vegyék elejét, ez az érv azonban a legfelsőbb szinteken látszik megdőlni.

Hongkong korrupcióellenes hivatala február végén a leköszönő főminiszter, Donald Tsang ellen kenőpénz és drága ajándékok elfogadása miatt kezdett vizsgálatot. A vádak szerint a helyi üzleti vezetők luxusutazásokat fizettek neki és feleségének, s áron alul bérelte tőlük ingatlanját. Áprilisban – egy Tsangétól független ügy kapcsán – Rafael Huit, a helyi kormány 2005 és 2007 közti egykori főtitkárát is bekérette a rendőrség egy korrupciós ügy kapcsán.

A világ legjobban fizetett politikusai egyébként a szingapúriak, még azután is, hogy idén jelentős, több mint harminc százalékos csökkentést kell elszenvedniük. A szingapúri kormányfő még így is évente 1,7 millió amerikai dollárt, azaz 400 millió forintot vihet haza. Összehasonlításképpen: az amerikai elnök négyszázezer dollárt (93 millió forint) kap évente a világ meghatározó politikai nagyhatalmának irányításáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik